Haos în Zona Verde din Bagdad. Patru morţi şi zeci de răniţi

Zona Verde a fost cuprinsă din nou de violenţe, după ce un grup de manifestanţi s-a ciocnit cu forţele de securitate, care au folosit gloanţe reale şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.
Manifestanţi irakieni anti-guvern năvălesc în Zona Verde din Bagdad, 20 mai 2016.
Manifestanţi irakieni anti-guvern năvălesc în Zona Verde din Bagdad, 20 mai 2016. (Captură Foto)

Cel puţin patru manifestanţi anti-guvern au fost ucişi şi alţii 90 au fost răniţi când forţele de securitate i-au alungat din Zona Verde puternic fortificată din Bagdad, au declarat sâmbătă surse ale spitalelor locale.

Forţele de securitate irakiene au folosit vineri muniţie reală, gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii din districtul central, unde se află clădirile Guvernului, Parlamentului şi multe ambasade străine.

Numărul victimelor, conform informaţiilor obţinute de la spitalele unde au fost duse victimele şi primite de la morga centrală a Bagdadului, cuprinde doar persoanele cu răni provocate de focuri de armă dar nu şi cazurile de sufocare provocate de gazele lacrimogene.

Civilii au pătruns în Zona Verde de două ori în ultimele trei săptămâni, punându-se întrebări în legătură cu abilitatea guvernului irakian de a securiza capitala, care a văzut de asemenea în această lună o creştere a numărului de atacuri cu bombe – atacuri revendicate de grupul jihadist Statul Islamic.

Printre manifestanţii de vineri s-au aflat susţinători ai puternicului cleric musulman şiit Moqtada al-Sadr şi oameni din alte grupuri nemulţumite de eşecul guvernului de a aproba reforme împotriva corupţiei şi de a menţine securitatea în oraş.

Jaafar al-Moussawi, liderul adjunct al mişcării politice a lui Sadr, a condamnat guvernul irakian pentru utilizarea a ceea ce el numeşte “forţă excesivă”.

“Folosirea de gloanţe reale împotriva manifestanţilor paşnici este complet nejustificată şi reprezintă o dovadă clară a faptului că un guvern presupus legitim s-a transformat într-un guvern opresiv”, a susţinut el într-o declaraţie publicată sâmbătă.

Premierul irakian Haider al-Abadi a condamnat manifestanţii pentru pătrunderea în Zona Verde şi a avertizat să nu se creeze haos şi dezbinare, în condiţiile în care forţele guvernamentale încearcă să lupte împotriva militanţilor islamişti.

ONU şi-a exprimat sâmbătă profunda îngrijorare în legătură cu acest incident şi a avertizat că astfel de acte pot submina eforturile de înfrângere a Statului Islamic, un grup sunit extremist cunoscut şi sub numele de Daesh care controlează mari teritorii în provinciile irakiene nordice şi vestice.

“Doar duşmanii Irakului – în frunte cu Daesh – pot beneficia de pe urma haosului”, a susţinut într-o declaraţie reprezentantul special al ONU în Irak, Jan Kubis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe