Mine israeliene găsite într-un vehicul ce aparţinea grupului terorist Daesh

În cadrul unei operaţiuni siriene împotriva jihadiştilor Daesh au fost capturate mai multe mine şi rachete de provenienţă israeliană. În ultimii 2 ani au fost publicate o serie de rapoarte privind legătura israelienilor cu teroriştii jihadişti din Siria.
Luptători din grupul jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de Daesh.
Luptători din grupul jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de Daesh. (Captură Foto)

Forţele guvernamentale ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad au interceptat miercuri un autovehicul care se îndrepta spre zonele luptătorilor grupului jihadist Statul Islamic (sau Daesh), adăugând că acesta conţinea, printre altele, mine de producţie israeliană.

Conform mass mediei siriene, vehiculul a fost capturat în timp ce se îndrepta spre suburbiile estice ale oraşului sirian Daraa şi conţinea mine de producţie israeliană cu înscrisuri evreieşti pe ele, precum mortiere, rachete RPG şi grenade de mână.

Conform ziarului israelian The Jerusalim Post, o sursă locală din al-Suweida a susţinut că: “În timpul operaţiunilor de monitorizare a mişcărilor organizaţiilor teroriste şi a metodelor de transferare a muniţiilor, a fost capturat un autovehicul ce conţinea mine antipersonal de producţie israeliană, câteva rachete RPG şi lansatoare şi mortiere de diferite tipuri”.

Teroristul care conducerea vehiculul a fost “lichidat” de forţele siriene, a adăugat sursa.

Israel şi Statul Islamic

În august 2014, ziarul Times of Israel a raportat că un comandant al Armatei Siriene Libere, numit Sharif as-Safouri, a fost arestat de Frontul al-Nusra şi a recunoscut răpitorilor săi într-o înregistrare video că a colaborat cu Israelul în schimbul unui suport medical şi militar.

În noiembrie 2014, Israelul a fost acuzat că furnizează îngrijiri medicale luptătorilor islamişti răniţi. În septembrie 2014, a fost publicată o fotografie controversată în care apăreau premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul israelian al apărării Moshe Ya’alon. S-a afirmat că, în fotografie, Netanyahu dădea mâna cu un terorist.

În noiembrie 2015, jurnalista Sharri Markson a susţinut că a primit informaţii la prima mână din partea teroriştilor jihadişti răniţi trataţi la Centrul Medical Ziv din Israel, un centru “specializat în traumatologie de război, condus de guvern şi asociat cu Forţele de Apărare Israeliene”.

Recuperarea teroriştilor i-a ajutat pe aceştia să continue jihadul în Siria, a susţinut Markson, adăugând că forţele de securitate israeliene au reţinut-o şi interogat-o într-o manieră agresivă pentru prezentarea a ceea ce trebuia să rămână un secret.

Conform unui raport amplu realizat de website-ul de ştiri Al-Araby Al-Jadeed din Qatar, “Israelul a devenit, într-un fel sau altul, principalul cumpărător al petrolului Statului Islamic. Fără ei, majoritatea petrolului produs de Statul Islamic ar fi ajuns în Irak, Siria şi Turcia”.

În octombrie 2015, forţele de securitate irakiene au capturat un colonel israelian, Yuri Oulen Shahak, despre care au declarat că lucra direct cu teroriştii Daesh. Autorităţile irakiene au susţinut la acea vreme că acesta a participat direct la operaţiunile teroriste ale grupului Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe