Hărţuirea împotriva Falun Gong a fost raportată Comisiei malaeziene pentru Drepturile Omului

Muhammad Sha'ani (s), comisarul SUHAKAM, a acceptat un memorandum, pe 9 mai de la Raymond Ng, purtătorul de cuvânt al practicanţilor Falun Gong din Malaezia.
Muhammad Sha'ani (s), comisarul SUHAKAM, a acceptat un memorandum, pe 9 mai de la Raymond Ng, purtătorul de cuvânt al practicanţilor Falun Gong din Malaezia. (The Epoch Times)

Kuala Lumpur - Pe 9 mai, practicanţii Falun Gong din Malaezia au depus un memoriu la Comisia pentru Drepturile Omului din Malaezia (SUHAKAM) cu privire la încălcările drepturilor omului efectuate de autorităţi. Oficialii din Malaezia au arestat şi au acuzat recent doi practicanţi Falun Gong pentru furnizarea de informaţii despre Falun Gong la puncte turistice şi despre modul în care această practică este persecutată în China.

Falun Dafa Research Centre Berhad, o organizaţie care reprezintă practicanţii Falun Gong din Malaezia, a cerut SUHAKAM să investigheze arestările şi acuzaţiile, despre care organizaţia crede că sunt o suprimare a drepturilor fundamentale ale omului.

Muhammad Sha'ani, comisarul SUHAKAM, a acceptat memorandumul depus de Raymond Ng, purtătorul de cuvânt pentru practicanţii Falun Gong din Malaezia.

Potrivit lui Raymond Ng, există două acuzaţii împotriva practicanţilor Falun Gong din Malaezia.

Domnul Wu Ruirong, un practicant Falun Gong din China, a fost arestat de poliţie pe 13 iulie 2011, pentru distribuire de pliante Falun Gong în Merdeka Square. Wu a fost acuzat în conformitate cu secţiunea 353 din Codul Penal. Acest caz este contestat în instanţă.

Al doilea caz s-a întâmplat în Malacca, pe 15 februarie 2012. Domnul Lin Tao, care provine tot din China, a fost arestat de poliţie când distribuia pliante Falun Gong la un punct turistic din Malacca. Lin a fost acuzat în conformitate cu secţiunea 4 alineatul (1) litera (b) şi secţiunea 5 aliniatul (1) din Actul privind Tipografiile şi Publicaţiile, din 1984. Şi acest caz este contestat în instanţa de judecată.

Potrivit lui Ng, cele două arestări recente au avut loc după mai multe cazuri anterioare de hărţuire a activităţilor practicanţilor Falun Gong de la punctele turistice. Pe 10 aprilie anul trecut, practicanţii Falun Gong au prezentat un memorandum similar.

Ng a spus că în câteva incidente de anul trecut, unii ghizi turistici din Piaţa Merdeka i-au întrerupt violent pe practicanţi din furnizarea de informaţii. Unii ghizi turistici au smuls bannerele şi materialele lor şi au chemat poliţia ca să întrerupă activităţile practicanţilor Falun Gong din Piaţa Merdeka. Ng a afirmat că ghizii turistici care au acţionat în acest fel nu înţelegeau baza practicii Falun Gong.

În timpul şedinţei, Muhammad de la SUHAKAM a declarat că autorităţile locale ar trebui să respecte drepturile omului.

"O astfel de hărţuire [din partea autorităţilor] asupra Falun Gong reprezintă acţiuni selective. În fiecare zi se întâmplă multe alte activităţi similare de promovare în această ţară, dar nimeni nu întreprinde nici un fel de acţiuni împotriva lor. Falun Gong doar distribuie materiale informative, iar autorităţile nu ar trebui să perceapă acest lucru ca pe o problemă.''

"Este responsabilitatea fiecăruia să atragă atenţia asupra unor astfel de acţiuni selective, care sunt împotriva drepturilor omului. Autorităţile ar trebui să fie corecte faţă de Falun Gong", a declarat Muhammad.

"Vom urmări cazurile menţionate în memorandum", a adăugat Muhammad.

Muhammad a mai spus că intenţionează să aibă un dialog cu liderii industriei de turism, pentru a le împărtăşi opiniile sale cu privire la drepturile universale ale omului.

În memorandum, practicanţii Falun Gong au declarat că drepturile lor la libertatea de asociere, exprimare, credinţă şi conştiinţă au fost grav încălcate. Practicanţii Falun Gong a cerut SUHAKAM următoarele:

"(I) să investigheze încălcările drepturilor practicanţilor Falun Gong de către autorităţi şi acuzaţiile legale formulate împotriva practicanţilor Falun Gong.

"(II) să trimită cereri autorităţilor competente pentru ca acestea să permită practicanţilor Falun Gong să îşi exercite drepturile fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare şi de asociere, fără interferenţe.

"(III) să scrie autorităţilor competente şi să le ceară să îşi explice acţiunile lor [arestarea şi acuzarea practicanţilor Falun Gong]".

Memorandumul a exprimat speranţa că autorităţile locale nu vor sprijini Partidul Comunist Chinez în persecuţia lui împotriva Falun Gong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe