Hei-rup inutil pe buget în Parlament

Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen. În imagine, grup USL
Parlamentul României, Senat, şedinţă în plen. În imagine, grup USL (Epoch Times România)

Într-un efort de o splendidă inutilitate, Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, marţi, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, toate articolele şi anexele proiectului de buget pe 2014.

Parlamentarii au reuşit, în doar 9 ore, să analizeze bugetele tuturor ministerelor şi să respingă cele câteva sute de amendamente pe care opoziţia le-a propus. Votul final pe buget se va da miercuri, dupa aprobarea bugetului asigurărilor. După aceea, legea bugetului va fi trimisă spre promulgare Preşedintelui Băsescu. Care preşedinte a anunţat că va trimite bugetul înapoi dacă Ponta nu renunţă la acciza pe carburanţi (şi Ponta nu renunţă), ceea ce face votul de ieri pur formal.

Având în vedere că premierul i-a avertizat că Băsescu va trimite înapoi bugetul, parlamentarii s-au grăbit să adopte cât mai repede toate anexele şi amendamentele, căci doresc, dacă bugetul se întoarce, să nu îi prindă vacanţa de Crăciun dezbătând la el.

Parlamentarii s-au străduit exemplar. Au muncit ore bune, au respins pe bandă rulantă amendamentele opoziţiei şi au găsit şi partea "frumoasă" a dezbaterilor, respectiv o nouă oportunitate pentru a se jigni şi şicana reciproc.

S-a remarcat Valeriu Zgonea, care i-a recomandat deputatului Remus Cernea să înveţe alfabetul şi apoi să citească Regulamentul şedinţelor comune.

Parlamentarii s-au remarcat îndeosebi prin rapiditatea cu care au lucrat. Dezbaterea anexelor de la bugetul de stat a început la ora 15.00, iar după patru ore plenul reuşise să voteze aproape jumătate din ele.

"Intraţi în cartea recordurilor cu cel mai rapid buget adoptat", i-a spus liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a condus şedinţa, remarcând că parlamentarii USL resping pe bandă rulantă sutele de amendamente ale PDL.

La finele serii, după ore de muncă, PDL a propus ca bugetul să fie votat într-un ultim heirup.

"Dacă tot am stat până noaptea, hai să votăm şi bugetul naţional. Suntem aici, ne-a apucat noaptea, hai sa îl votăm", a propus deputatul PDL Mircea Toader.

Propunerea a fost, însă, respinsă de Valeriu Zgonea, astfel încât cele două camere se vor reîntruni miercuri, orele 10, pentru a continua dezbaterile de unde au rămas şi pentru a da votul final pe buget.

Votul pare, în această fază, un gest steril, exceptând situaţia în care, în ultima secundă, se modifică bugetul ministerului lui Liviu Dragnea iar Ponta anunţă astăzi că renunţă la introducerea accizei de 7 eurocenţi pe carburanţi. Altfel, bugetul se va întoarce nepromulgat de la Băsescu înapoi la Parlamentarii care se alfabetizează, pentru a fi modificat.

Marţi, Ponta şi Băsescu au avut, la iniţiativa premierului, o întâlnire, pentru a discuta despre refuzul lui Băsescu de a semna Memorandumul cu FMI-ul şi despre eventualele consecinţe ale neopromulgării bugetului de stat.

Băsescu şi-a expus încă o dată poziţia: acciza pe carburanţi nu este necesară iar la buget există resurse pentru indexarea pensiilor şi creşterea salariului minim pe economie chiar dacă se renunţă la această acciză. Dacă de la Ministerul Dezvoltării, condus de Dragnea, se taie fondurile alocate baronilor locali, pentru finanţarea campaniilor electorale USL de anul viitor şi dacă se folosesc şi "resursele plantate în diverse locuri în bugetul de stat", vor putea fi crescute şi pensiile, şi salariile, fără a pune noi poveri fiscale pe popor.

"Voi întoarce bugetul la Parlament şi voi spune de unde să se taie”, a explicat preşedintele.

La finele întrevederii, Ponta a declarat că nu va renunţa la introducerea accizei pe benzină. Aşa că ne putem aştepta ca parlamentarii să aibă din nou, în câteva zile, oportunitatea de a face schimb de sarcasme pe amendamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne