Hollywood-ul regreta disparitia lui Paul Newman

Actorul american Paul Newman
Actorul american Paul Newman (Ken Charnock / Getty Images)

Actori precum Robert Redford, Kevin Spacey si Daniel Craig, dar si fostul presedinte american Bill Clinton si senatorul Hilary Clinton, alaturi de fiicele lui Paul Newman, isi exprima regretul la disparitia marelui om de cinema, care a decedat sambata, la varsta de 83 de ani, informeaza BBC News.

"Exista un punct unde sentimentele trec dincolo de cuvinte. Am pierdut un prieten adevarat. Viata mea si tara asta este mai buna pentru ca a fost el in ea", a declarat actorul american Robert Redford, care a jucat alaturi de Newman in celebrele filme "Butch Cassidy si Sundance Kid" (1969) si "Cacealmaua" (1973).

De asemenea, regizorul Sam Mendez a precizat ca Newman a fost un om "extraordinar din toate punctele de vedere". "Cred ca toata lumea stie despre munca sa incredibila in domeniul proiectelor caritabile si despre modul elegant in care a ales sa treaca de statutul de star de cinema iconic, la un slujitor al cauzelor caritabile, al umanitatii", a mai spus Mendez. Regizorul a conchis subliniind ca , la nivel personal, faptul ca a avut onoarea de a lucra alaturi de Newman a reprezentat un moment important in dezvoltarea sa profesionala.

"Paul Newman a jucat roluri de neuitat. Dar cele de care era cel mai mandru nu au fost niciodata facute publice. Sot devotat. Tata iubitor. Bunic adorabil. Filantrop dedicat. Tatal nostru a fost un simbol rar al umilintei dezinteresate, ultimul care recunoaste ca ceea ce face el e special. Retras, el a reusit sa influenteze vietile a multor oameni cu generozitatea sa", au declarat, printr-un comunicat, fetele lui Paul Newman, Susan si Stephanie.

Fostul presedinte american Bill Clinton si senatorul Hilary Clinton au declarat ca Newman a fost un simbol american, un filantrop si un erou pentru copii", in vreme ce actorul si regizorul Kevin Spacey a fost de parere ca "Paul Newman a fost un maret si umil gigant". "Spunea ca totul se reduce la noroc, dar noi toti ceilalti stiam ca talentul, iscusimea si generozitatea l-au facut starul care era. Si-a folosit succesul pentru a-i ajuta pe ceilalti si a facut-o fara sa astepte ceva in schimb. Ar trebui sa fie un exemplu pentru toti cei din lumea filmului pentru ca parea ca si-a scos orgoliul prin operatie chirurgicala", a mai spus Spacey.

Actorul Arnold Schwarzenegger, in prezent guvernator al Californiei, a spus ca Newman a fost "ultimul tip cool cu care toti barbatii vroiau sa semene si pe care toate femeile il adorau. A fost un simbol american, un actor stralucit, un om al renasterii si un filantrop generos, dar modest", a conchis Schwarzenegger.

"A fost unul dintre cei mai mari actori ai tuturor timpurilor si un om frumos. Cred ca tocmai s-a sfarsit o era", a declarat, la randul sau, actorul britanic Daniel Craig.

Omul de televiziune David Letterman a spus: "Paul a fost un actor foarte bun si un pilot de curse excelent. Dar mai mult decat atat, a personificat umanitatea, avand mereu grija de cei mai putin norocosi. Pentru mine, asta este mostenirea lui".

Actorul si regizorul american Paul Newman a incetat din viata la 83 de ani, fiin raspus de cancerul la plamani.

Newman a renuntat la actorie anul trecut, motivand ca memoria i-a slabit.

Nascut pe 26 ianuarie 1925, Paul Newman este un reputat actor si producator american, el fiind nominalizat de zece ori la premiile Oscar. Actorul, care a jucat in peste 70 de filme, a castigat un Oscar in 1987 pentru "Culoarea banilor", dar si premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, in 1985, pentru "Lunga vara fierbinte".

Newman a aparut pe ecrane ultima data in 2002, alaturi de Tom Hanks, in filmul "Drumul spre pierzanie". Ulterior, si-a imprumutat vocea pentru lungmetrajul animat "Masini", care a avut premiera in 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură