Hong Kong: Activistul pro-democraţie Joshua Wong eliberat din închisoare


Trei dintre liderii Revoluţiei Umbrelelor, Nathan Law (stânga), Joshua Wong (centru) şi Alex Chow, 15 august 2016
Trei dintre liderii Revoluţiei Umbrelelor, Nathan Law (stânga), Joshua Wong (centru) şi Alex Chow, 15 august 2016 (publinews.gt)

Activistul pro-democraţie Joshua Wong a fost eliberat luni din închisoare, la o zi după ce aproximativ 2 milioane de persoane au protestat împotriva şefului executiv al Hong Kong-ului şi a proiectului de lege privind extrădarea, potrivit Deutsche Welle.

Wong, în vârstă de 22 de ani, a fost condamnat la două luni de închisoare pentru rolul avut în protestele din 2014 - cunoscute sub numele de Mişcarea Umbrelelor - organizate împotriva iniţiativei Beijingului de a selecta candidaţii pentru funcţia de şef executiv al oraşului.

După ce a ieşit din închisoare, activistul a criticat-o imediat pe Carrie Lam, şeful executiv al Hong Kong-ului.

„Ea nu mai este calificată să fie lideră în Hong Kong. Trebuie să îşi asume vina şi să demisioneze, să fie trasă la răspundere şi să se retragă”, a declarat Wong reporterilor.

„Mă voi alătura luptei împotriva acestei legi malefice. Consider că acesta este momentul ca mincinoasa Carrie Lam să se retragă”, a mai afirmat Wong.

Milioane protestează împotriva extrădării

Organizatorii protestului de duminică au afirmat că aproximativ 2 milioane de persoane au ieşit pe străzile Hong Kong-ului pentru a-şi exprima opoziţia faţă de un proiect de lege ce va permite rezidenţilor să fie extrădaţi în China continentală. Poliţia oraşului a estimat numărul participanţilor la peste 330.000.

Conform noului proiect legislativ, rezidenţii din Hong Kong, precum şi cetăţenii străini şi chinezi care trăiesc sau călătoresc prin oraş, pot fi extrădaţi în China, permiţând astfel regimului comunist de la Beijing să obţină controlul asupra unui mare număr de activişti pro-democraţie. În prezent, oraşul Hong Kong nu poate extrăda transfugii chinezi care sunt urmăriţi în China, din cauza principiului de guvernare pe care Beijingul s-a obligat să-l urmeze - numit “o ţară, două sisteme”, care permite libertăţi şi drepturi care în China nu există.

În timp ce Lam a susţinut că proiectul de lege ajută la combaterea infracţiunilor internaţionale, manifestanţii sunt îngrijoraţi că acordul de extrădare va permite ca cetăţenii din Hong Kong să fie predaţi tribunalelor controlate de Beijing, unde nu este garantat un proces corect. Partidul Comunist Chinez este cunoscut pentru controlul strict asupra Justiţiei, folosirea torturii pe scară largă, extragerea mărturiilor prin mijloace violente, precum şi lipsa celor mai elementare drepturi ale omului. Regimul chinez foloseşte şi în zilele noastre teroarea asupra populaţiei pentru a se menţine la putere.

Protestele masive au determinat-o pe Lam să suspende sâmbătă proiectul de lege, dar nu l-a retras în întregime.

Suspendarea procedurii nu a mulţumit manifestanţii, care au cerut ca şeful executiv să anuleze în totalitate iniţiativa legislativă. De asemenea, ei au cerut demisia lui Lam şi scuze pentru violenţele la care au recurs forţele de poliţie.

Unii manifestanţi au continuat să ocupe în cursul nopţii o cale de acces majoră în apropierea sediului guvernului, ca apoi să se retragă de pe străzi şi să se regrupeze în faţa sediului guvernului.

Poliţia a rugat manifestanţii să se disperseze, spunându-le că pot sta pe trotuare. Spre deosebire de protestele precedente, forţele de securitate nu au mai folosit forţa pentru a împrăştia manifestanţii. De asemenea, poliţiştii au purtat uniforme normale, în locul echipamentelor pentru situaţii de urgenţă.

Asistenţii sociali şi liceeni au plănuit greve în ziua de luni.

Mass media de stat chineză a ignorat în mare parte protestul masiv de duminică din Hong Kong şi conţinutul legat de acest eveniment a fost şters de pe reţelele de socializare.

Când a preluat fosta colonie britanică în 1997, Beijingul a promis că va proteja drepturile şi libertăţile Hong Kong-ului timp de 50 de ani. Dar cetăţenii doraşului se tem că guvernul comunist central din China încearcă deja să submineze statutul special al oraşului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe