Poliţia din Hong Kong îi dispersează cu gloanţe de cauciuc pe cei care protestează împotriva legii extrădării

Hong Kong-ul duce o altă bătălie împotriva Partidului Comunist
Hong Kong - noi proteste împotriva legii extradării către China
Hong Kong - noi proteste împotriva legii extradării către China (Anthony Wallace / Getty Images via AFP)

Poliţia din Hong Kong a tras gloanţe de cauciuc şi a folosit gaze lacrimogene împotriva celor care protestau împotriva unui pachet legislativ care ar permite extrădarea în China - permiţând astfel regimului comunist de la Beijing să obţină controlul asupra a unui mare număr de activişti pro-democraţie.

Zeci de mii de protestatari paşnici s-au adunat în afara parlamentului oraşului, înainte ca tensiunile cu poliţia să escaladeze.

Unii protestatari au atacat trupele anti-revoltă cu umbrelele - o aluzie la protestele numite Revoluţia Umbrelelor care au avut loc în 2014, în timpul cărora politia a fost acuzată de violenţe şi abuzuri.

La escaladarea tensiunilor poliţia a avertizat că va folosit forţa. Lucrurile au scăpat de sub control în momentul în care demonstranţii au aruncat cu sticle de plastic în trupele de poliţie.

Pentru moment oraşul Hong Kong nu poate extrăda transfugii chinezi care sunt urmăriţi în China, din cauza modelului de guvernământ pe care Beijingul s-a obligat să-l urmeze - numit "o ţară, două sisteme", şi care permite libertăţi şi drepturi care în China nu există.

Astfel că în ultimii ani, dacă Beijingul dorea să aresteze persoane refugiate în Hong Kong, trebuia să îi răpească - această practică stârnind deseori proteste internaţionale.

Oraşul Hong Kong a fost zguduit în timpul weekendului de demonstraţii masive (aproximativ 1 milion de persoane) împotriva proiectului legislativ privind extrădarea, pe care mulţi îl consideră îndreptat împotriva libertăţilor individuale.

În cadrul demonstraţiilor de astăzi, la scurt timp după intervenţia poliţiei, prin mulţime panica s-a răspândit, mulţi încercând să fugă de gazele lacrimogene, potrivit unui martor citat de Reuters.

Peste 10 persoane au fost rănite în ciocniri.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi bastoane pentru a dispersa mulţimile, în timp ce unele persoane erau urmărite pe stradă.

Violenţele s-au stins până seara (ora locală), în condiţii de ploaie uşoară, dar zeci de mii încă au blocat străzile din şi în jurul Lung Wo Road, o arteră principală est-vest în apropierea birourilor directorului executiv al Hong Kong, Carrie Lam.

Conform noului proiect legislativ, rezidenţii din Hong Kong, precum şi cetăţenii străini şi chinezi care trăiesc sau călătoresc prin oraş, pot fi extrădaţi în China.

Eşecul protestelor din 2014 de a elimina atacurile regimului comunist chinez asupra sistemului democratic al Hong Kong-ului, precum şi urmărirea penală a cel puţin 100 de protestatari după demonstraţiile din 2014, a descurajat protestele de stradă în toată această perioadă. Dar această linişte temporară a fost întreruptă duminică.

Partidul Comunist Chinez este cunoscut pentru controlul strict asupra Justiţiei, folosirea torturii pe scară largă, extragerea mărturiilor prin mijloace violente, precum şi lipsa celor mai elementare drepturi ale omului.

Regimul chinez foloseşte şi în zilele noastre teroarea asupra populaţiei pentru a se menţine la putere.