Hong Kong: Mii de manifestanţi ies din nou în stradă cerând autonomie mai mare faţă de China

Protest anti-guvern în Hong Kong, 21 iulie 2019
Protest anti-guvern în Hong Kong, 21 iulie 2019 (Laurel Chor/AFP/Getty Images)

Un nou protest anti-guvernamental a fost demarat duminică în Hong Kong, în contextul în care nemulţumirile publice tot mai mari zguduie teritoriul chinez semiautonom, potrivit Deutsche Welle.

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă în centrul financiar asiatic, fiind motivaţi de victoria în forţarea guvernului să suspende planurile de extrădare în China a persoanelor căutate de regimul comunist chinez.

Autorităţile locale au blocat centrul oraşului, au desfăşurat 5.000 de ofiţeri de poliţie şi au scurtat ruta de protest, invocând temeri privind securitatea, după ce marşuri precedente au devenit violente când poliţia s-a confruntat cu mici grupuri de manifestanţi mai duri.

În seara zilei de 1 iulie, cu ocazia aniversării returnării Hong Kong-ului Chinei, sute de manifestanţi furioşi au năvălit şi au vandalizat sediul Consiliului Legislativ al oraşului. Incidentul a avut loc după ce şeful Executivului, Carrie Lam - care este loială conducerii din Beijing - a anunţat că suspendă controversatul proiect de lege pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că, deşi nu va fi supus votului imediat, acesta ar putea oricând să fie readus pe masa discuţiilor. Temându-se că ar putea fi arestaţi pentru că resping în public comunismul şi vor fi expuşi judecării în instanţele comuniste chineze, care sunt controlate de Partid, manifestanţii au cerut retragerea definitivă a proiectului. În primele ore ale zilei de 2 iulie, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care au ocupat sediul Consiliului, fiind rănite câteva zeci de persoane. Cel puţin 11 bărbaţi şi o femeie au fost arestaţi pe baza suspiciunii că au încercat să submineze festivităţile de luni, potrivit The Guardian.

De asemenea, confiscarea în cursul nopţii de vineri a unei cantităţi semnificative de explozibili a alimentat şi mai mult temerile privind securitatea.

Trei persoane au fost arestate în cazul explozibililor, iar poliţia a declarat că nu este clar dacă aceştia au legătură cu protestul de duminică. Totuşi, unul dintre arestaţi aparent este membru al unui mic grup pro-independenţă.

Milioane de cetăţeni ai Hong Kong-ului au participat la noile proteste, izbucnite iniţial luna trecută, care au forţat liderul executivului oraşului, Carrie Lam să suspende proiectul de lege privind extrădarea.

Protestele s-au transformat de atunci într-o mişcare mai amplă care cere Beijingului mai multă autonomie pentru Hong Kong. Mulţi rezidenţi consideră că liderii comunişti chinezi şi-au încălcat angajamentul făcut în 1997, când Hong Kong a fost predat Chinei de către Marea Britanie.

Bazat pe principiului “O ţară, două sisteme”, Hong Kong se bucură de libertăţi extinse, de care cetăţenii Chinei continentale nu se pot bucura.

Organizatorii protestului de duminică susţin că Beijingul urmăreşte acum să controleze oraşul semiautonom. Drept răspuns, ei şi-au extins cererile, incluzând introducerea votului universal şi încetarea suprimării libertăţilor.

Există totuşi semnale că răbdarea Beijingului faţă de mişcarea de protest se apropie de final. La începutul acestei săptămâni, publicaţia South China Morning Post a raportat că regimul comunist chinez concepe un plan pentru a amplifica sprijinul acordat lui Lam şi forţelor de ordine.

Sâmbătă, susţinătorii guvernului şi ai Beijingului au organizat o contra-demonstraţie, cerând autorităţilor să “restabilească ordinea” după săptămâni de tulburări care au rezultat în scăderea numărului turiştilor în Hong Kong.