Noi violenţe în Hong Kong: Protestele împotriva legii extrădării se extind în suburbii

Protest în Hong Kong, 14 iulie 2019
 
Protest în Hong Kong, 14 iulie 2019   (Screenshot)

Zeci de mii de persoane au protestat duminică într-o mare suburbie a Hong Kong-ului, fiind nemulţumiţi de modul în care guvernul local a gestionat un proiect de lege privind extrădarea în China, proiect care a reanimat temerile că statul comunist chinez îşi strânge priza asupra fostei colonii britanice şi îi erodează libertăţile, potrivit Reuters.

Milioane de persoane au ieşit în stradă în ultima lună în cadrul celor mai mari şi mai violente proteste din ultimele decenii generate de controversatul proiect de lege care, dacă ar fi adoptat, ar permite extrădarea cetăţenilor, indiferent de naţionalitate, în China continentală pentru a fi judecaţi în tribunalele controlate de Partidul Comunist Chinez.

Ciocniri au izbucnit când unii manifestanţi au aruncat cu umbrele şi sticle de plastic împotriva poliţiştilor, care au răspuns cu spray cu piper, scenele haotice având loc într-un mall de cumpărături care găzduieşte unele dintre cele mai luxoase branduri din lume.

Majoritatea manifestanţilor s-au dispersat la scurt timp, iar un grup mic a început să cânte un cântec religios creştin, care a părut drept “imnul” puţin probabil al protestelor.

Manifestanţii au mărşăluit în Sha Tin, o suburbie între Hong Kong şi graniţa cu China, extinzând protestele din centrul financiar către districtele învecinate.

Hong Kong a fost returnat Chinei în 1997 sub formula “o ţară, două sisteme”, care garantează cetăţenilor oraşului, pentru 50 de ani, o serie de libertăţi de care nu se bucură cetăţenii Chinei continentale, inclusiv libertatea de a protesta şi un sector judiciar independent.

Beijingul neagă că interferează cu problemele Hong Kong-ului, însă mulţi rezidenţi sunt îngrijoraţi de ceea ce susţin că este o erodare a libertăţi şi un marş continuu către controlul regimului comunist chinez.

Din cauza protestelor masive, şefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a suspendat în cele din urmă proiectul de lege şi a afirmat că acesta este “mort”, însă opozanţii susţin că nu acceptă nimic altceva decât retragerea oficială a acestuia.

Unii dintre manifestanţii de duminică au afişat bannere pe care erau mesaje adresate preşedintelui american Donald Trump, precum “Vă rugăm eliberaţi Hong Kong-ul” sau “Apăraţi-ne Constituţia”. Astfel de mesaje cu siguranţă vor agita Beijingul, care a fost deja nemulţumit de criticile americanilor şi britanicilor faţă de controversatul proiect de lege.

Alţi manifestanţi au fluturat steaguri britanice şi americane şi au afişat bannere cu mesaje care cereau independenţa Hong Kong-ului.

Organizatorii au susţinut că aproximativ 115.000 de persoane au participat la protestul de duminică, însă poliţia a afirmat că numărul lor a fost de 28.000.