Fost colaborator al unui important deputat britanic, acuzat că ar fi spion chinez

Tribunalul Westminster Magistrates' Court din Londra
Tribunalul Westminster Magistrates' Court din Londra (Screenshot - X)
Redacţia
26.04.2024

Doi bărbaţi acuzaţi de spionaj în favoarea Chinei - inclusiv un fost cercetător al unui important deputat britanic din Partidul Conservator aflat la guvernare -, au apărut vineri la un tribunal din Londra.

Potrivit Reuters, este vorba despre fostul cercetător Christopher Cash, în vârstă de 29 de ani, şi Christopher Berry, în vârstă de 32 de ani. Amândoi sunt acuzaţi de furnizarea de informaţii prejudiciabile Chinei, încălcând Legea privind Secretele Oficiale.

Cash şi Berry s-au prezentat la Tribunalul Westminster Magistrates' Court din Londra pentru o scurtă audiere în cadrul căreia au vorbit doar pentru a-şi confirma numele şi adresele. Ei nu au pledat.

Ambii au fost eliberaţi pe cauţiune până la o audiere la tribunalul Old Bailey din Londra, la 10 mai. Cash a fost informat de magistratul-şef Paul Goldspring că nu trebuie să contacteze niciun legislator, cu excepţia reprezentantului său local şi numai în legătură cu probleme locale.

De asemenea, i s-a spus să nu contacteze niciun alt membru al personalului parlamentar.

Anxietatea a crescut în întreaga Europă cu privire la presupusa activitate de spionaj a Chinei - pe care Beijingul a negat-o în mod repetat - iar Marea Britanie a devenit din ce în ce mai vocală în ultimele luni în legătură cu îngrijorările sale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat marţi că rapoartele privind spionajul chinezesc în Europa sunt "exagerări" şi "menite să discrediteze şi să suprime China".

Cash a fost arestat pentru spionaj în timp ce lucra ca cercetător în parlament pentru parlamentarul conservator Alicia Kearns, preşedinta Comisiei pentru afaceri externe, a relatat, în septembrie, ziarul Sunday Times.

La vremea respectivă, un avocat al celui arestat a emis o declaraţie prin care a negat acuzaţiile de spionaj, fără a confirma identitatea clientului lor.

Un anume Christopher Cash figura în documentele parlamentare de la începutul anului 2023 ca lucrând pentru Kearns.

Într-un discurs susţinut săptămâna aceasta la Varşovia, premierul Rishi Sunak a catalogat China ca făcând parte dintr-o "axă a statelor autoritare", alături de Rusia, Iran şi Coreea de Nord.

"Actorii afiliaţi statului chinez au desfăşurat campanii cibernetice maliţioase împotriva parlamentarilor (deputaţilor) britanici".

Luna trecută, guvernul britanic l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Chinei la Londra, după ce a acuzat hackeri susţinuţi de statul chinez că au furat date de la organismul de supraveghere a alegerilor din Marea Britanie şi au desfăşurat o operaţiune de supraveghere împotriva parlamentarilor.

China a negat aceste acuzaţii, calificându-le drept "complet inventate".

De asemenea, în septembrie, guvernul a declarat că spionii chinezi au vizat oficiali britanici aflaţi în poziţii sensibile în politică, apărare şi afaceri, ca parte a unei operaţiuni de spionaj din ce în ce mai sofisticate pentru a obţine acces la secrete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor