Numărul soldaţilor ruşi condamnaţi pentru crime după ce s-au întors acasă a crescut vertigins [Raport]

(theins.ru)
Redacţia
07.05.2024

Militarii ruşi au fost condamnaţi pentru 116 crime în 2023, a anunţat Mediazona, un post de ştiri independent din Rusia, citat de Business Insider.

Aceasta este o creştere de aproape 900% faţă de anul precedent, când au fost 13 condamnări, a postat Ministerul britanic al Apărării pe X.

Datele provin din statisticile publicate de Departamentul Judiciar al Curţii Supreme din Rusia referitoare la activitatea instanţelor pentru 2023, a precizat Mediazona.

Afecţiuni precum sindromul de stres post-traumatic şi desensibilizarea la violenţa majoră de pe câmpul de luptă persistă adesea mult timp după ce se încheie un conflict militar. Alcoolismul şi abuzul de droguri exacerbează aceste probleme, a declarat săptămâna trecută Ministerul britanic al Apărării.

"Numărul mare de omucideri comise de soldaţii ruşi în activitate şi veterani se datorează probabil în parte problemelor cronice de sănătate mintală precară legate de războiul care dăinuie", a scris el.

Acest lucru este agravat de întoarcerea foştilor deţinuţi care s-au oferit voluntar să servească în Ucraina pentru a obţine libertatea. Aceştia erau bărbaţi cu o înclinaţie preexistentă pentru infracţionalitate şi violenţă extremă, a precizat Ministerul britanic al Apărării.

Citând-o pe Olga Romanova, şefa organizaţiei Russia Behind Bars, The New York Times a relatat că 15.000 de prizonieri graţiaţi s-au întors în societatea rusă după ce au servit în unităţi militare penale cu Grupul Wagner şi Storm Z.

Raportul a detaliat cazuri de deţinuţi din închisori cu regim de înaltă securitate din Rusia, cărora grupul de mercenari Wagner le-a oferit o tabula rasa şi libertatea dacă au fost de acord să lupte în Ucraina.

Un fost puşcăriaş devenit soldat al Grupului Wagner a fost condamnat luna trecută de către tribunalul din Kirov la 22 de ani pentru infracţiunile de ucidere şi violare a unei femei în vârstă după ce a fost eliberat, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Fostul deţinut şi recidivist Viktor Savvinov, care a fost graţiat după ce a servit în Ucraina la începutul acestui an, a fost acuzat de uciderea a două persoane la întoarcerea în satul său natal, potrivit rapoartelor.

"Este o poveste despre violenţa invizibilă. Este o mare problemă pentru societate, dar pe care ei nu o recunosc", a declarat Kirill Titaev, sociolog rus şi expert în criminologie la Yale.

Anul trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a calificat drept "inevitabil" riscul ca deţinuţii graţiaţi să recidiveze după eliberare, a relatat Times

"Dar consecinţele negative sunt minime", a spus Putin.

Newsweek a relatat în martie că Rusia a recrutat atât de mulţi deţinuţi să lupte în războiul din Ucraina, încât închide unele închisori.

Kremlinul recurge acum la recrutarea de femei condamnate pentru a-şi reîntregi trupele.

Potrivit unor estimări recente ale Marii Britanii, aproximativ 450.000 de membri ai personalului rus au fost ucişi sau răniţi, iar alte zeci de mii de oameni şi-au părăsit posturile de când a început invazia la scară largă, în februarie 2022.

The Times a relatat că, în toamna anului 2023, recrutorii au făcut un tur al închisorilor ruseşti, oferind femeilor deţinute graţierea şi 2.000 de dolari pe lună - de 10 ori salariul minim naţional - pentru a lupta în prima linie timp de un an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor