Cancelarul german susţine planul UE de a folosi activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa armamentul din Ucraina

Olaf Scholz (Andreas Gora / Pool / Getty Images)
Redacţia
07.05.2024

Aproximativ 90% din veniturile generate de activele ruseşti îngheţate ar trebui să fie cheltuite pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina, a declarat luni cancelarul Olaf Scholz, susţinând o propunere anterioară a UE de a utiliza dobânzile plătite de activele ruseşti pentru a stimula apărarea Ucrainei, transmite Reuters.

"Este important să convenim, de asemenea, că aceşti bani pot fi folosiţi pentru achiziţii de arme nu numai în UE, ci şi pentru achiziţii în întreaga lume", a declarat Scholz jurnaliştilor după o întâlnire cu membrii guvernelor celor trei ţări baltice la Riga.

Afirmaţia lui Scholz vine în contextul în care şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a propus în luna martie ca 90% din veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate în Europa să fie luate şi transferate către un fond administrat de UE care finanţează arme pentru Ucraina.

Aproximativ 70% din toate activele ruseşti imobilizate în Occident sunt deţinute în depozitarul central de valori mobiliare Euroclear din Belgia, care deţine echivalentul a 190 de miliarde de euro în titluri de valoare şi numerar ale băncii centrale ruseşti.

Germania şi cele trei state baltice fac presiuni pentru o expansiune rapidă a producţiei de armament în Europa, a declarat Scholz, adăugând că producţia de muniţie şi de sisteme de apărare aeriană a fost deja crescută.

Premierul lituanian Ingrida Simonyte a declarat că industria de apărare europeană se confruntă cu probleme de finanţare şi cu incertitudini în ceea ce priveşte capacitatea de producţie pe termen lung, dar că este optimistă în ceea ce priveşte fabrica Rheinmetall planificată în Lituania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor