Hu Jintao va păstra controlul asupra armatei, conform opiniei unui oficial chinez

Liderul comunist chinez Hu Jintao în Beijing, 19 iulie 2012
Liderul comunist chinez Hu Jintao în Beijing, 19 iulie 2012 (Andy Wong / Pool / Getty Images)

Liderul chinez Hu Jintao va păstra controlul asupra armatei, după ce se va retrage din funcţia de lider al partidului la începutul anului viitor, a declarat Tung Chee-hwa, un fost director executiv al Hong Kong-ului, pentru CNN.

Tung, care este în prezent vicepreşedinte al Conferinţei Politice Consultative - care este un organism politic consultativ - şi prin urmare unul dintre liderii regimului chinez, a vorbit cu CNN pe 19 septembrie despre schimbarea la nivelul conducerii partidului dintre liderii chinezi Hu Jintao şi Xi Jinping. Tung a spus: "Pe baza experienţei anterioare, Hu Jintao va continua cu un nou mandat de preşedinte al Comisiei Militare a Comitetului Central după ce va renunţa la preşedinţie."

Declaraţia lui Tung a divulgat informaţii importante pentru public. Aceasta a fost oarecum surprinzătoare, deoarece pregătirile pentru viitorul transfer la nivelul conducerii au fost marcate de zvonuri şi secrete, în mijlocul unor lupte fracţioniste interne vicioase.

Fiind un lider de stat cu o carieră politică lungă şi o dispoziţie spre prudenţă, Tung nu s-ar fi pripit în a vorbi cu mass-media străină despre astfel de informaţii importante şi sensibile în ceea ce priveşte liderii de vârf ai partidului. Se poate doar presupune că înalţii oficiali s-au folosit de Tung pentru a răspândi un mesaj în mod semi-oficial, considerând această metodă mai adecvată decât transmiterea lui directă.

Dar cine din cercul superior al Partidului Comunist Chinez (PCC) i-ar fi cerut lui Tung să dezvăluie aceste informaţii? Cu siguranţă oamenii care ar beneficia de pe urma răspândirii unor astfel de ştiri.

Pe 20 septembrie, a doua zi după interviul lui Tung cu CNN, mass media din Hong Kong a dezvăluit că Tung este un prieten apropiat al lui Xi Jinping. În interviu, Tung a menţionat absenţa de două săptămâni a lui Xi din ochii publicului, de la începutul acestei luni, spunând că "El s-a rănit făcând sport, dar şi-a revenit şi s-a întors la muncă", adăugând că starea de sănătate a liderilor seniori nu este o chestiune de interes public în China.

Declaraţiile lui Tung pot fi interpretate în sensul că Hu va continua să fie preşedinte al Comisiei Militare Centrale şi că Xi îl va succeda pe Hu fără probleme.

Aceste două mesaje importante sunt în beneficiul lui Hu şi Xi, deci cel mai probabil Hu şi Xi i-au cerut lui Tung să ofere aceste informaţii celor de la CNN.

Războiul facţiunilor

Dacă într-adevăr Hu Jintao i-a spus lui Tung să transmită acest mesaj, care este scopul lui?

În primul rând ar putea înlătura zvonurile ce s-au răspândit în ultimele luni, privind cine va prelua controlul asupra armatei după ce Hu se va retrage.

Când Hu Jintao l-a succedat pe Jiang Zemin în 2003, Jiang şi-a păstrat puterea asupra forţelor militare şi a controlat şi puternicul aparat de securitate naţională, Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative. Acest lucru l-a transformat pe Hu în marioneta lui Jiang. Abia anul trecut a reuşit Hu să-şi consolideze puterea, să facă armata să-i jure loialitate şi să se elibereze de sub controlul lui Jiang.

După cel de-al 18-lea Congres al Partidului, fracţiunea lui Jiang, acum condusă de şeful securităţii Zhou Yongkang, care trebuie să se retragă din cauza limitei de vârstă, va pierde o mare parte din puterea pe care o deţine, membrii săi temându-se ca vor fi traşi la răspundere pentru anii în care au abuzat de putere, în special în ceea ce priveşte persecuţia grupului spiritual Falun Gong şi acuzaţiile legate de recoltarea de organe pe viu.

Această teamă a condus fracţiunea Jiang – din care Bo Xilai face parte – să înceapă o luptă pe viaţă şi pe moarte, încercând să păstreze puterea de conducere. Ei s-au folosit de unele mass-media din străinătate, aflate sub controlul lor, pentru a publica rapoarte negative despre Hu, Wen şi Xi, spunând că Xi Jinping nu va putea prelua controlul asupra ţării din cauza sănătăţii sale şubrede şi că Hu Jintao se va retrage din toate funcţiile deţinute după cel de-al 18-lea Congres etc. Cuvintele lui Tung au ajutat să dezmintă aceste zvonuri.

Fracţiunea Jiang a încercat să bage discordie între Hu Jintao şi Xi Jinping, dar declaraţiile lui Tung au transmis mesajul că Hu Jintao şi Xi Jinping sunt în relaţii bune.

De fapt, conform aparenţelor, după ce Xi a aflat de la oficialii americani despre complotul lui Zhou Yongkang şi Bo Xilai de a-l înlătura de la conducere printr-o lovitură de stat, în februarie, el a format o alianţă cu Hu şi Wen. S-a spus că Xi ar fi jucat un rol-cheie în înlăturarea lui Bo Xilai de la putere.

Hu, Wen şi Xi sunt aliaţi acum. Atunci când Xi va prelua puterea, este puţin probabil că el să fie în favoarea politicii lui Jiang de a persecuta practicanţii Falun Gong. În consecinţă, fracţiunea Jiang, înlăturată de la putere, va fi trasă la răspundere pentru crimele efectuate în timpul persecuţiei, ceea ce va însemna sfârşitul lor.

În cele din urmă, răspândirea veştii că Hu va rămâne la putere în calitate de preşedinte al Comisiei Militare reflectă climatul intens din cadrul cercului superior al PCC. Hu a simţit nevoia să trimită un mesaj către adversarii săi, şi anume să îi avertizeze că cel de-al 18-lea Congres nu este sfârşitul, ci începutul răfuielii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe