I se spunea "satrap". Noi mărturii în procesul torţionarului Vişinescu

Alexandru Visinescu, tortionar
Alexandru Visinescu, tortionar (Epoch Times România)

Procesul torţionarului Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, continuă la Curtea de Apel Bucureşti, cu audierile a zece martori, relatează Mediafax. Primul martor care a dat declaraţii a fost Mihaela Bărbuş, fiica fostului deţinut politic Ioan Bărbuş.

Aceasta a relatat în faţa instanţei consecinţele pe care trecerea prin penitenciarul Râmnicu Sărat le-a avut asupra sănătăţii tatălui său. La eliberarea din penitenciar, fostul deţinut politic cântărea abia 40 de kilograme, urme de lanţuri la glezne şi arăta vizibil slăbit. Din mărturisirile tatălui său, Mihaela Bărbuş a aflat că acestuia îi fuseseră puse lanţuri pentru încercarea de a vorbi cu alţi deţinuţi sau pentru proteste.

"Era aşa de lipsit de putere încât nu putea ţine în mână bocceluţa cu care a plecat de acolo, i-a adus-o până la ieşire un angajat. A suferit toată viaţa de artroză şi avea membrele efectiv deformate de la regimul la care a fost supus, de la frig şi de la chinurile la care a fost supus. Frigul în care a stat a avut un mare rol în problemele lui de după detenţie", a declarat fiica lui Ioan Bărbuş,

Fiica fostului deţinut a mai povestit că deţinuţii de la Râmnicu Sărat îl numeau pe Alexandru Vişinescu "porc de câine" sau "satrap", din cauza regimului dur pe care îl aplica la nivelul penitenciarului pe care îl conducea.

Procesul lui Alexandru Vişinescu a început în 24 septembrie 2014. Fostul comandant al închisorii Râmnicu Sărat, actualmente un "bătrânel" remunerat de stat cu o pensie de 3200 de lei pe lună este acuzat de crime împotriva umanităţii ca urmare a regimului de exterminare la care au fost supuşi foştii deţinuţi politici încarceraţi în penitenciarul condus de acesta.

În perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Vişinescu "a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)", reiese dintr-un comunicat de presă al Parchetului din 3 septembrie.

Alexandru Vişinescu a condus închisoarea Râmnicu Sărat în perioada în care liderii politici Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost torturaţi şi supuşi unor tratamente inumane în această închisoare. Din documentele de arhivă şi cele memorialistice reiese că Alexandru Vişinescu era un torţionar dur şi lipsit de omenie, care avea plăcerea să terorizeze.

Fostul deţinut politic Cicerone Ioniţoiu îl considera pe fostul şef de penitenciar direct responsabil de sfârşitul crud al lui Mihalache. Cu toate că liderul ţărănist era bolnav, comandantul Vişinescu i-a refuzat patul, mâncarea, medicamentele şi l-a bătut în nenumărate rânduri, aruncând găleţi cu apă peste el, contribuind personal la exterminarea lui. Înainte de a-l arunca în groapă, i-a înfipt şi baioneta în inimă, să fie sigur că l-a omorât şi nu mai are cine-l trage la răspundere. Ion Mihalache a pierit la exact 10 ani după exterminarea lui Iuliu Maniu.

Audiat în ianuarie 2014 la Parchet, Alexandru Vişinescu a susţinut în declaraţia sa că doar şi-a îndeplinit "îndatoririle" conform legii, că aşa erau vremurile. Întrebat dacă regretă lucrurile pe care le-a făcut, torţionarul a răspuns: "Nu. Nici vorbă".