Iacob Baciu (CSDR): Guvernul anulează puterea judecătorească

Epoch Times România
02.04.2011

Preşedintele Confederaţiilor Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, consideră că, prin decizia politică de a emite un proiect de lege prin care sunt anulate hotărârile judecătoreşti privind salariile profesorilor din învăţământul preunivesitar, puterea judecătorească nu mai este independentă în România.

"Constatăm că hotărârile judecătoreşti sunt anulate prin hotărâri guvernamentale. Constatăm că în România nu mai există separarea puterilor în stat şi deci intrăm într-o altă zonă anticonstituţională şi chiar antidemocratică", a precizat Iacob Baciu, ca urmare a deciziei luate de Guvern de a-şi asuma răspunderea pe un proiect de lege care să anuleze aplicarea hotărârilor judecătoreşti câştigate în instanţă de cadrele didactice din preuniversitar.

CSDR a convocat pentru joia viitoare Biroul Executiv, în vederea analizării situaţiei din învăţământul preuniversitar şi luarea unei decizii în consecinţă. CSDR este confederaţia sindicală la care este afiliată FSLI ce reprezintă cel mai mare număr de angajaţi din învăţământul preuniversitar.

De asemenea, şi prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ioan Pisc, consideră incorectă decizia Guvernului.

"Din nou Guvernul îşi asumă răspunderea pe un act normativ care este anticonstituţional şi care încalcă separarea puterilor în stat. Nu este corect ca prin decizii guvernamentale şi politice să se anuleze hotărârile judecătoreşti care au fost date pe o lege promulgată de Preşedintele României. Aşteptăm să vedem proiectul de act normativ şi vom acţiona în consecinţă", a spus Ioan Pisc.

Premierul Emil Boc a declarat, joi seara, la finalul şedinţei Guvernului, că România nu îşi poate permite să plătească astăzi majorarea salariilor profesorilor cu 50% aşa cum a fost adoptată de Parlament în 2008.

Emil Boc a arătat că Executivul a discutat în primă lectură un proiect de act normativ prin care să fie stopat efectul majorărilor salariale acordate cadrelor didactice prin hotărâri ale instanţelor, acesta urmând să fie trimis spre adoptare în Parlament, după ce va primi avizul Consiliului Economic şi Social (CES).

Decizia privind modalitatea de promovare a actului normativ în Parlament va fi luată numai după ce vor fi adunate avizele necesare, cel al CES urmând a fi discutat săptămâna viitoare, însă "există şi posibilitatea asumării răspunderii", a precizat premierul.

Potrivit premierului, majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% raportat la octombrie 2008, aşa cum s-a aplicat îndeosebi în judeţele Suceava şi Botoşani în urma hotărârilor instanţelor, ar presupune un efort financiar de 500 milioane de euro numai pentru anul în curs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor