IBM permite Beijingului să analizeze codul sursă al unora dintre produsele sale

Pentru a-şi întări relaţiile comerciale cu guvernul comunist din Beijing, compania americană IBM a acceptat ca autorităţile chineze să analizeze codurile sursă pentru mai multe dintre produsele sale.
IBM
IBM (Sean Gallup/Getty Images)

Internaţional Business Machines Corp (IBM) a fost de acord să permită Chinei să analizeze codurile sursă pentru unele dintre produsele sale într-o cameră securizată, a raportat Wall Street Journal, citând două persoane familiare cu această problemă.

Nu a fost clar care dintre produsele IBM vor fi analizate sau cât timp vor putea petrece oficialii Ministerului chinez al Industriei şi Tehnologiei Informaţiei pentru a analiza codul.

Companiile hi-tech americane au înfruntat o presiune tot mai mare din partea autorităţilor chineze pentru a accepta controale de securitate riguroase înainte ca produsele lor să poată fi cumpărate de instituţiile financiare chineze conduse de stat.

Grupurile de lobby din sectorul de afaceri al SUA au făcut apel la începutul anului pentru desfăşurarea unor discuţii urgente cu guvernul chinez pe tema regulamentelor securităţii cibernetice din China, care forţează companiile hi-tech americane ce doresc să vândă produse băncilor chineze să predea autorităţilor statului codul sursă secret şi să adopte algoritmi de criptare de origine chineză.

Atacurile cibernetice ale hackerilor chinezi de stat sunt atât de grave, încât preşedintele american Barack Obama a fost nevoit să aducă problema pe agenda de discuţii, cu prilejul vizitei oficiale a preşedintelui chinez Xi Jining în SUA. Deşi, formal, acesta a promis că va lua măsuri interne pentru a opri atacurile cibernetice ale Chinei, James Clapper, şeful agenţiilor de informaţii americane a afirmat că nu este convins că promisiunile Chinei vor fi respectate.

IBM doreşte mai mult decât alte companii hi-tech americane să îşi consolideze parteneriatele cu guvernul chinez, a susţinut WSJ, citând persoane familiare cu strategia companiei, pentru a i se permite să intre pe piaţa chineză.

IBM a declarat miercuri că va oferi platforma sa Bluemix în China prin intermediul unei colaborări cu firma chineză 21Vianet Group Inc.