NSA: China este în spatele furturilor cibernetice din SUA

Şeful NSA a declarat săptămâna trecută ca Beijingul este implicat în mod direct în furtul cibernetic de date comerciale şi secrete guvernamentale din SUA. Michael S. Rogers a făcut aceste remarci în condiţiile în care liderul chinez Xi Jinping s-a aflat în prima sa vizită de stat în SUA.
Directorul NSA, Michael S. Rogers.
Directorul NSA, Michael S. Rogers. (Captură Foto)

Directorul NSA, Michael S. Rogers, i-a acuzat pe oficialii chinezi de implicare în furtul cibernetic de date comerciale în SUA.

Rogers a declarat săptămâna trecută unui comitet al Senatului că oficialii chinezi accesează în mod regulat comunicaţiile şi datele digitale private care trec prin China.

“Am fost foarte direcţi”, a declarat Rogers Comitetului pentru Informaţii din cadrul Senatului. “Nu putem susţine o relaţie pe termen lung” dacă Beijingul continuă cu furturile cibernetice de proprietate intelectuală, conform rapoartelor media.

Şeful NSA a făcut referire la o lipsă de restricţii asupra unor astfel de chestiuni în China, susţinând că oficialii chinezi “consideră că accesul la comunicaţii şi date este un drept suveran”.

Autorităţile americane consideră că, începând cu 2014, hackerii din China au furat dosarele şi autorizaţiile de securitate a peste 20 de milioane de americani, precum şi o cantitate semnificativă de date bancare şi privind asigurări de sănătate.

Miercuri, Office of Personnel Management a declarat că hackerii au furat şi 5,6 milioane de seturi de amprente colectate în timpul unor verificări pentru slujbe guvernamentale sensibile, inclusiv în domeniul informaţional, în sectorul juridic sau pentru serviciul militar.

Rogers a declarat Congresului că Beijingul a încurajat în mod activ şi chiar a direcţionat furturile de date comerciale precum şi de secrete guvernamentale şi că autorităţile chineze folosesc sistemele guvernamentale de spionaj pentru a colecta informaţii economice care pot ajuta companiile chineze.

Rogers a făcut aceste remarci în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat o călătorie în SUA pentru a purta o serie de discuţii cu preşedintele american Barack Obama.

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit vineri la Casa Albă, unde au făcut primii paşi în vederea diminuării ameninţării atacurilor cibernetice în cele două economii mondiale, promiţând că guvernele lor se vor abţine de la furturi cibernetice de proprietate intelectuală pentru câştiguri comerciale. Cu toate acestea, Obama a sugerat că ar putea impune în continuare anumite sancţiuni dacă hackingul chinez continuă în acelaşi ritm.

Cu Xi alături de el la o conferinţă de presă desfăşurată în Roşe Garden, Obama a declarat că s-a ajuns la o înţelegere comună că nici SUA şi nici China nu ar trebui să se implice în atacuri cibernetice, susţinute de stat, pentru a fura proprietate intelectuală şi că vor respecta împreună “regulile internaţionale referitoare la comportamentul corespunzător în spaţiul cibernetic.”

Dar Obama a adăugat că i-a subliniat omologului său, în timpul celor două ore de discuţii de la Casa Albă, că ciclul amplificat de atacuri cibernetice împotriva ţintelor americane trebuie să înceteze, avertizându-l pe Xi că SUA îi va urmări şi pedepsi pe cei care comit acele infracţiuni prin utilizarea unor mijloace legale tradiţionale şi, posibil, prin sancţiuni, conform New York Times.

La conferinţa de presă, cei doi şefi de stat au făcut un efort pentru a demonstra că au realizat un oarecare progres în privinţa diminuării atacurilor cibernetice, evitând să facă referiri directe la unele dintre cele mai spinoase probleme, inclusiv atacul asupra Office of Personnel Management.