Furturi cibernetice: Rusia şi China, capabile să deconspire şi monitorizeze spioni SUA

(Captură Foto)

Oficialii americani consideră că Rusia şi China construiesc o bază de date – ce cuprinde informaţii secrete legate de SUA – folosind o cantitate mare de date publice dar şi informaţii furate de la agenţiile guvernamentale şi companiile private americane, a raportat luni Los Angeles Times.

Comunitatea informaţională se teme că o astfel de bază de date ar putea fi folosită pentru a identifica, urmări şi potenţial şantaja sau recruta agenţi americani din jurul lumii.

Analizarea digitală a datelor poate dezvălui “cine este un ofiţer de informaţii, cine călătoreşte, unde şi când, cine are probleme financiare, cine are probleme medicale, pentru a crea o imagine de ansamblu”, conform unei surse din cadrul comunităţii americane de informaţii, citată de Los Angeles Times.

În lunile recente, hackerii guvernului chinez au furat date despre milioane de americani după ce au atacat US Office of Personnel Management (unde sunt stocate verificările efectuate asupra persoanelor în vederea emiterii de autorizaţii de securitate), gigantul în asigurări de sănătate Anthem şi două companii aeriene majore, United Airlines şi American Airlines.

Atacurile cibernetice au deviat de la tiparul lor obişnuit, care prevede furturi de proprietate intelectuală şi secrete din domeniul apărării. Mai nou hackerii au vizat informaţii care le-ar putea permite să construiască o bază de date cu diplomaţi americani, agenţi aflaţi pe teren şi cu persoanele care fac afaceri în China, susţine Business Insider.

O parte din personalul CIA, NSA şi personalul implicat în operaţiuni militare speciale a fost expus în timpul atacului asupra OPM. Expertul în contrainformaţii Joel Brenner a declarat că atacul a reprezentat o lovitură semnificativă pentru spionajul american.

Rusia, la rândul ei, a fost legată de cel puţin două atacuri majore asupra reţelelor guvernamentale americane în acest an. În luna aprilie, hackeri angajaţi de Rusia ar fi pătruns într-un sistem nesecretizat al Casei Albe şi au furat informaţii despre programul zilnic şi comunicaţiile preşedintelui Barack Obama. În luna iulie, hackerii ruşi au blocat sistemul de emailuri al Pentagonului timp de două săptămâni şi au publicat cantităţi mari de date pe câteva mii de website-uri, a raportat NBC.

Datele furate ar putea fi folosite de către diverse guverne sau cetăţeni străini, dar s-ar putea ca şantajul să nu fie singurul – sau chiar principalul – obiectiv.

Combinaţia de informaţii obţinute [de hackeri] de la OPM cu informaţiile de călătorie pe care le-au obţinut de la United [Airlines] este foarte importantă pentru adversarii SUA.

Surse din cadrul agenţiilor de informaţii ale SUA au susţinut că atacul cibernetic asupra United Airlines a fost în special important deoarece este principala linie aeriană de sosire şi plecare din Washington. Aeroportul Dulles Internaţional din Washington D.C. este cel mai apropiat aeroport internaţional de sediul CIA din Langley, Virginia, astfel că în mod firesc foarte mulţi numeroşi agenţi care vin şi pleacă peste hotare trec pe acolo.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe