Şeful serviciilor americane de informaţii: China este un “suspect principal” în atacul asupra OPM

Directorul serviciului naţional de informaţii al SUA, James Clapper.
Directorul serviciului naţional de informaţii al SUA, James Clapper. (Captură Foto)

Directorul serviciului naţional de informaţii american, James Clapper, a declarat joi că Beijing-ul este un “suspect principal” în investigaţia lansată asupra atacului cibernetic masiv împotriva Biroului american pentru Administrarea Personalului (OMP).

Este pentru prima dată când un oficial american vizează China în ceea ce priveşte atacul cibernetic respectiv.

“Trebuie să îi saluţi oarecum pe chinezi pentru ceea ce au făcut”, a declarat Clapper în cadrul unei conferinţe din Washington pe tema spionajului, făcând referire la dificultatea operaţiunii, arată website-ul Big News Network.

O declaraţie ulterioară din partea biroului lui Clapper a confirmat comentariile acestuia, în timp ce a subliniat faptul că guvernul american continuă să investigheze atacul cibernetic care a expus datele a peste 4 milioane de foşti şi actuali angajaţi guvernamentali.

Administraţia americană nu a acuzat direct guvernul chinez de implicare în atacul cibernetic asupra OMP, dar mai mulţi oficiali americani au declarat că sunt tot mai convinşi de acest lucru.

SUA a învinuit China în anii recenţi pentru o serie de atacuri cibernetice de mare profil asupra guvernului şi a unor companii americane, în ciuda faptului că Beijing-ul a respins cu tărie toate acele acuzaţii.

Clapper a declarat joi că astfel de atacuri asupra unor obiective americane vor continua probabil cât timp Washington-ul nu reuşeşte să ia măsuri mai eficiente.

Josh Earnest, secretarul de presă al Casei Albe, a declarat că investigaţia asupra atacului OPM este în derulare şi că este prea devreme pentru a specula asupra unui posibil răspuns.

Se crede că hackerii au accesat nu doar informaţii personale de bază, ci şi date extrem de sensibile descoperite în verificările federale.

Mai mult, s-a descoperit că hackerii care au pătruns în baza de date a OPM au avut acces la sistem timp de aproximativ un an înainte să fi fost descoperiţi, conform Washington Post. Atacul a avut loc în iunie sau iulie anul trecut şi a fost descoperit doar la începutul acestei luni.

OPM are, în esenţă, rolul unui departament guvernamental pentru resursele umane şi se ocupă de funcţii precum angajări sau verificarea trecutului angajaţilor. Biroul deţine informaţii care pot fi folosite pentru a identifica oameni, incluzând date financiare şi detalii despre familiile angajaţilor. Atacul cibernetic a ridicat de asemenea temeri că s-ar putea să fi fost expuse informaţii ale angajaţilor din domeniul securităţii informaţiilor.

Oficiali seniori americani şi chinezi au discutat timp de 3 zile în această săptămână la Washington şi chestiunea furtului cibernetic a fost aşteptată de asemenea să fie discutată.

Secretarul de stat John Kerry a declarat că SUA a explicat clar că furtul cibernetic nu este acceptabil, dar nu oferit mai multe detalii cu privire la conversaţia legată de atacul asupra OPM.

“A avut loc o discuţie sinceră – fără acuzaţii şi fără numiri directe – în legătură cu problema furtului cibernetic şi dacă este sau nu susţinut de guvern; s-a discutat dacă guvernul are abilitatea de a inculpa hackerii şi persoanele [implicate în furturile cibernetice]”, a declarat Kerry.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe