Spiegel publică documente NSA privind atacurile hackerilor regimului comunist chinez

Harta atacurilor cibernetice chineze, dezvăluită într-un articol Spiegel
Harta atacurilor cibernetice chineze, dezvăluită într-un articol Spiegel (Captură Washongton Times)

Un document secret al NSA a dezvăluit natura masivă a atacurilor cibernetice chineze desfăşurate împotriva SUA, fiind înregistrate aproximativ 700 de pătrunderi ilegale în reţelele sectorului privat şi ale guvernului american, conform Washington Times.

Atacurile cibernetice au fost incluse într-o hartă care indică, conform NSA, „victimele spionajului cibernetic chinez din ultimii cinci ani”. Harta a fost dezvăluită prima dată de NBC News.

Locaţiile includ Washingtonul şi întreaga coastă estică, dar şi zone cheie precum Sillicon Valley în California, locaţii ale laboratoarelor americane pentru arme nucleare precum şi baze militare şi pentru rachete nucleare. NSA a detectat majoritatea atacurilor în California.

China a folosit cu succes atacurile pentru a fura cantităţi masive de date guvernamentale şi protejate de dreptul de proprietate. Harta indică faptul că NSA dezvoltă capacităţi de “atribuire” mai bune – abilitatea de a urmări originile atacurilor până în China.

Un alt document NSA a oferit o diagramă cu diverse organizaţii militare şi de spionaj chineze implicate în atacurile cibernetice.

Principala unitate a fost identificată într-un slide numit “Technical Department 3PLA”, oficial cunoscută sub numele de Al 3-lea Departament din cadrul Departamentului General pentru Personal al Armatei de Eliberare a Poporului, care este considerată a fi omologul agenţiei americane de spionaj.

Slide-ul indică faptul că NSA a identificat peste 19 unităţi cibernetice 3PLA implicate în atacurile asupra SUA. Alte 9 unităţi sunt suspectate ca făcând parte din 3PLA.

În plus, raportul a identificat şase unităţi de spionaj cibernetic aflate sub controlul Ministerului chinez al Securităţii de Stat, şi alte 22 de unităţi MSS suspectate de implicare în atacuri cibernetice în SUA.

Alte şapte atacuri cibernetice au fost etichetate de NSA ca fiind neatribuite dar cauzate de China.

Documentele divulgate reprezintă o rară recunoaştere oficială din partea NSA cu privire la infrastructura de hacking a Chinei.

Administraţia Obama a căutat să menţină secrete toate detaliile privind atacurile cibernetice chineze – inclusiv rolul Beijingului în recentul atac asupra Biroului american de Administrare a Personalului (OPM) – într-o aparentă încercare de a evita afectarea relaţiilor cu Beijingul. Preşedintele american Barack Obama se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping în luna septembrie iar atacurile cibernetice chineze sunt preconizate să se afle pe lista de discuţii.

Un document NSA, dezvăluit de fostul contractor al agenţiei americane de spionaj Edward Snowden, făcut public în luna ianuarie, a oferit detalii suplimentare privind activitatea hackerilor chinezi. Acel document, etichetat “strict secret”, a dezvăluit faptul că Beijingul a furat date extrem de sensibile despre sistemele de arme americane în cadrul unui atac numit Byzantine Hades. Furtul a inclus un design pentru radar şi scheme detaliate ale motorului avionului de luptă F-35.

Slide-ul susţine că Pentagonul a suferit peste 30.000 de incidente, inclusiv peste 500 de intruziuni semnificative, şi cel puţin 1.600 de reţele de calculatoare au fost atacate.

Datele furate au inclus programe pentru realimentările din aer desfăşurate de avioanele cisternă ale armatei americane, elemente esenţiale ale logisticii folosite de U.S. Transportation Command, 33.000 de date ale personalului Forţei Aeriene, peste 300.000 de ID-uri şi parole pentru personalul Marinei şi design-uri ale Marinei pentru submarine nucleare şi rachete antiaeriene.

Documentul poate fi accesat pe pagina de website a ziarului german Der Spiegel, fiind primul care l-a dezvăluit.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.