Igor Dodon: Aderarea la Uniunea Europeană implică destrămarea Republicii Moldova

Clădirea Parlamentului R. Moldova
Clădirea Parlamentului R. Moldova (Epoch Times)

Aflându-se în vizită la Moscova, liderul socialiştilor din Moldova a susţinut, într-un interviu acordat cotidianului rus Rossiskaia Gazeta, că ”Transnistria şi Găgăuzia nu vor merge în UE”. Susţinând de fiecare dată ideea de denunţare a Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, acesta a ţinut să adauge ”Nu vreau să fac predicţii pesimiste, dar nici nu-mi doresc să înceapă un proces de autodeterminarea diferitelor regiuni în Moldova”.

Chiar la prima întrunire a noului Parlament de la Chişinău, Igor Dodon a garantat că PSRM va pune în discuţie ”problema denunţării Acordului de Asociere cu UE”, căutând să obţină chiar declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

Pentru acelaşi ziar rus, Igor Dodon a ţinut să mai adauge că federalizarea Republicii Moldova ar fi unica soluţie de elucidare a conflictului transnistrean.

Începând de joi, liderul PSRM, câştigătorul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, împreună cu fostul premier Zinaida Greceanîi şi fostul ambasador moldovean la Moscova, Andrei Neguţă, au fost într-o vizită la Moscova, unde s-au întâlnit pentru discuţii cu Grigori Karasin, vice-ministrul rus de Externe.

Socialiştii au câştigat alegerile parlamentare de duminică, obţinând 20,51 la sută din voturi, ceea ce le asigură 25 de mandate în viitorul Parlament. Partidele proeuropene (PLDM, PD şi PL), cu greu, dar au obţinut 55 de mandate din cele 101 ale parlamentului de la Chişinău.