Igor Dodon remarcă ”cu satisfacţie” succesele parteneriatului R. Moldova cu regimul de la Beijing

Intrevederea lui Igor Dodon cu ambasadorul Chinei la Chişinău, 25.09.2018
Intrevederea lui Igor Dodon cu ambasadorul Chinei la Chişinău, 25.09.2018 (facebook.com/Dodon Igor)

Preşedintele Igor Dodon informează că la 25 septembrie a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în Moldova, Zhang Yinghong în cadrul căreia a remarcat ”cu satisfacţie că, timp de 26 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, China a devenit un partener strategic al ţării noastre”, până în prezent fiind semnate peste 60 de acorduri în diverse domenii.

”China este unul dintre primii cinci parteneri comerciali şi economici ai Republicii Moldova. Volumul schimbului comercial, în doar primele trei luni ale acestui an, a crescut cu 40% faţă de perioada similară a anului trecut, depăşind valoarea de 150 milioane de dolari”, a adăugat şeful statului.

Cu toate acestea, experţi de la Chişinău au atenţionat în studiile sale că în anul 2017 importurile R. Moldova din China au depăşit exporturile către această destinaţie de 27 de ori (505 milioane USD versus 19 milioane USD), iar înrăutăţirea balanţei comerciale cu China a avut un caracter continuu pe parcursul ultimilor ani.

De menţionat că şi fundaţia de binefacere „Din Suflet” a soţiei şefului statului, Galina Dodon este în mare parte finanţată de ambasada Chinei la Chişinău însă problema donaţiilor comuniştilor chinezi este că acestea sunt întotdeauna ”otrăvite”.