Igor Smirnov îşi recunoaşte înfrângerea şi adresează un mesaj de adio transnistrenilor

Igor Smirnov, arhiva (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.12.2011

Igor Smirnov, cel care a condus până în acest an regiunea transnistreană, şi-a recunoscut înfrângerea la alegerile prezidenţiale din 25 decembrie şi a adresat locuitorilor din partea stângă a Nistrului un mesaj de adio.

El spune că se va conforma Constituţiei şi Codului electoral al Transnistriei şi va pleca de la putere, pentru a nu provoca o confruntare civilă.

Totuşi, Igor Smirnov consideră că alegerile prezidenţiale din Transnistria au fost cele mai murdare din istoria ultimilor 21 de ani ai regiunii. În scrisoarea citată de Infotag, el spune că scrutinul a fost marcat de falsificări masive şi denigrări din partea mass-media ruse.

De asemenea, Smirnov consideră că alegătorii au fost corupţi, iar deputaţii din legislativul transnistrean au făcut în permanenţă naveta în Rusia.

Fostul lider separatist a explicat că renunţă la ideea de a contesta rezultatele alegerilor prin faptul că nu a vrut să permită cuiva să pună la îndoială unitatea poporului transnistrean.

Igor Smirnov are 70 de ani şi a condus regiunea separatistă Transnistria din 1991.

În comunicatul de presă transmis el îi doreşte succesorului său, Evgheni Şevciuk, să obţină recunoaşterea internaţională a republicii separatise.

"Noul preşedinte este obligat să respecte cu stricteţe voinţa poporului care pledează pentru independenţa republicii noastre, stabilirea relaţiilor de bună vecinătate cu Rusia, Ucraina, Moldova şi alte state, să urmeze cursul de recunoaştere internaţională a Republicii moldoveneşti nistrene", se spune în comunicatul de presă.

Igor Smirnov consideră că Transnistria intră într-o perioadă dificilă de dezvoltare, iar duşmani republicii ar putea încerca să folosească situaţia pentru subminarea "suveranităţii şi independenţei".

UNIMEDIA precizează că până la Anul Nou, Igor Smirnov trebuie să-şi depună demisia, iar în funcţia de preşedinte al Transnistriei să fie învestit oficial Evgheni Şevciuk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor