IGSU: Măsuri pentru combaterea efectelor caniculei

.
. (Photos.com)
Anca Porutiu
19.06.2012

Dispeceratul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) recomandă cetăţenilor să se protejeze împotriva efectelor dăunătoare ale caniculei.

Potrivit unui comunicat al IGSU, în spaţii închise - acasă sau la birou - se recomandă limitarea utilizării aparatelor electrocasnice, luminilor artificiale şi a surselor de căldură, acoperirea ferestrelor expuse la soare, închiderea acestora când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis, evitarea folosirii ventilatoarelor dacă temperatura a depăşit 32 de grade şi reglarea aerului condiţionat la maximum 5 grade sub temperatura ambientală.

În spaţii deschise, pe stradă sau la locul de muncă, deplasările se pot face în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) şi fără expunere directă la soare (corturi, umbrare), evitarea aglomeraţiilor, expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11,00 - 18,00, purtarea de haine lejere, subţiri, deschise la culoare, preferabil confecţionate din ţesături naturale, a pălăriilor şi ochelarilor de soare.

Supraveghetorilor care însoţesc copiii în tabere li se recomandă să asigure condiţii corespunzătoare de cazare şi alimentaţie, o hidratare corespunzătoare şi amplasarea locului de joacă la umbră, în permanentă supraveghere, în timp ce scăldatul, acolo unde este cazul, trebuie făcut sub absoluta supraveghere a acestora.

IGSU atenţionează asupra respectării regulilor de prevenire a incendiilor.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a fost instituit Cod galben de caniculă în toată ţara în intervalul 20-22 iunie, cu temperaturi maxime de 35-36 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 pe arii extinse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor