Ilan Şor anunţă de la Moscova crearea unui nou bloc politic: Îmi asum victoria la referendum şi la alegerile prezidenţiale din R. Moldova

Ilan Şor, la Moscova, anunţă crearea blocului politic Victorie
Ilan Şor, la Moscova, anunţă crearea blocului politic Victorie (Captură ecran)
Maria Maevschi
22.04.2024

Condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” supranumit şi „Furtul miliardului”, oligarhul fugar Ilan Şor, a adunat la Moscova mai mulţi politicieni ai opoziţiei pro-ruse de la Chişinău, anunţând crearea unui bloc politic nou „Victorie”. Pentru a-i face pe plac lui Şor, la Moscova au mers, din nou, başcanul Găgăuziei, Evghenia Guţul, deputaţii Marina Tauber şi Vasile Bolea, liderul Partidului „Şansă”, Alexei Lungu, precum şi alte persoane afiliate fostului deputat fugar.

Acuzând autorităţile de la Chişinău că ar fi ţara într-un gulag în care el nu se poate întoarce, şi România că ar intenţiona să absoarbă Republica Moldova, pro-rusul Ilan Şor, care locuieşte în prezent la Moscova, a menţionat, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, că legăturile cu Rusia şi parteneriatele estice ar fi unicele alternative care funcţionează şi pe care Maia Sandu încearcă se le rupă.

„Sunt cu adevărat fericit să anunţ crearea blocului politic „Pobeda” („Victorie”, n.r.). A venit timpul. Nu ne mai putem permite să aşteptăm. Astăzi ne aflăm în faţa a două evenimente importante în vieţile noastre: alegerile prezidenţiale şi referendumul, care vor decide viitorul ţării noastre. Trebuie să acţionăm acum.

De ce în Moscova? Ne-am fi adunat cu plăcere în Chişinău, Orhei, Găgăuzia, şi alte regiuni ale ţării noastre, dar astăzi Moldova este un stat capturat. Orice disident nu are dreptul la exprimare. Actualele autorităţi moldoveneşti au transformat ţara într-un gulag şi îi masacrează pe toţi disidenţii. Orice persoană aflată în opoziţie este din start trădător. Orice eveniment politic se termină cu arestări, percheziţii şi pedepse din partea regimului pro-european”, se plânge Ilan Şor în timpul cuvântării ignorând faptul că deseori s-a lăudat pe reţelele de socializare că a plătit oamenii care participau la protestele organizate de fostul partid ŞOR, scos în afara legii în Republica Moldova din cauza finanţării ilegale de peste hotare.

Condamnat la puşcărie pentru „Furtul miliardului” după devalizarea, în perioada regimului Plahotniuc, a trei mari bănci din Republica Moldova, Ilan Şor se laudă de la Moscova că „echipa noastră a demonstrat, prin fapte şi nu cu vorbe, că suntem cei care facem lucrurile bune în Republica Moldova. Am demonstrat că anume noi suntem cei care putem schimba situaţia din Republica Moldova”.

De asemenea, Şor nu a ezitat să se victimizeze, menţionând că actuala guvernare ar face tot posibilul pentru ca el şi susţinătorii lui să nu mai existe în Republica Moldova, ei fiind „principala ţintă a actualului regim”. Totodată, oligarhul fugar a încercat să-i convingă pe cei prezenţi în sală că cetăţenii Republicii Moldova nu ar mai susţine integrarea europeană, vinovată de asta fiind, din nou, preşedinta Maia Sandu.

„Pentru noi nu există ambiţii politice personale. Cel mai important lucru este să ajutăm ţara să iasă din această situaţie umilitoare în care a ajuns prin eforturile autorităţilor actuale. Să nu ne lăsăm privaţi de neutralitate, să nu lăsăm România să ne absoarbă ţara.

Tot ceea ce ni s-a spus despre Europa, nu este adevărat. Astăzi Europa este condusă de un grup de uzurpatori şi oameni nu foarte deştepţi, în care guvernarea de la Chişinău încearcă să ne ducă. Noi avem alternative. Alternativa noastră este prietenia, relaţiile şi parteneriatele cu Federaţia Rusă, cu partenerul istoric al Republicii Moldova”, a menţionat Ilan Şor, în contextul în care soldaţii ruşi se află de peste 30 de ani în regiunea transnistreană şi refuză să plece.

Secretarul executiv al Consiliului Politic Naţional a fost numită başcana Găgăuziei, Eugenia Guţul, secretar al comitetului executiv a fost numită deputata în Parlamentul de la Chişinău Marina Tauber, organizatoarea principală a protestelor pro-ruse anti-guvernare din Republica Moldova, şi „scuzată să-mi fie modestia, dar îmi asum victoria la referendum şi la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova”, a menţionat Ilan Şor la finalul evenimentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor