Ilan Şor rămâne fără imunitate parlamentară. Este acuzat într-un nou proces penal

Ilan Şor (R. Moldova)
Ilan Şor (R. Moldova) (facebook.com)

Parlamentul moldovean a ridicat joi imunitatea parlamentară a lui Ilan Şor care a fugit în străinătate, când la Chişinău s-a schimbat puterea politică, deputaţii admiţând cererea Procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Dumitru Robu a informat deputaţii că în privinţa lui Şor a fost înaintat încă un capăt de acuzare într-un proces nou pornit de Procuratura Anticorupţie obiectul investigaţiei reprezentând multitudinea de acţiuni ale unui grup de persoane, îndreptate la devalizarea sistemului bancar al Republicii Moldova în perioada anilor 2010 – 2014, prin sustragerea mijloacelor băneşti în proporţii deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank şi comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale şi de grup.

Potrivit procurorilor, în cadrul urmăririi penale ar fi fost administrate probe concludente ce indică faptul comiterii de către Ilan Şor a abuzului de serviciu, săvârşit de către administratorul unei bănci în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale.

Potrivit Radio Europa Liberă, reprezentanţii majorităţii parlamentare, inclusiv deputatul ACUM, Alexandru Slusari, şi deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea, au menţionat că Şor a fost doar o „unealtă” în furtul miliardului, care ar fi fost orchestrat de foşti politicieni şi demnitari.

Într-un discurs de la tribuna Parlamentului, deputatul Partidului Şor, Denis Ulanov, însă a declarat că ridicarea imunităţii ar fi un act de răzbunare a preşedintelui Igor Dodon pe fostul om de afaceri, afirmând că în trecut Şor l-ar fi finanţat pe şeful statului şi pe aliaţii săi socialişti.

Pentru ridicarea imunităţii fostului bancher şi om de afaceri au votat deputaţii majorităţii PSRM-ACUM şi ai Partidului Democrat de opoziţie. Fracţiunea Partidului Şor a părăsit sala de şedinţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe