Îmbătrânirea populaţiei, o 'bombă cu ceas' (raport ONU)

(photos.com)
Epoch Times România
02.10.2012

Lumea trebuie să ia măsuri urgente pentru a face faţă impactului unei populaţii aflate într-un proces de îmbătrânire rapidă, susţine un nou raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), preluat de The Telegraph, estimând că numărul de persoane cu vârsta de peste 60 de ani va depăşi cifra de un miliard într-un deceniu.

Un studiu major publicat de ONU avertizează că numărul tot mai mare de vârstnici prezintă provocări semnificative pentru sistemele de asistenţă socială, de pensii şi de sănătate, atât în ţările în curs de dezvoltare cât şi în ţările dezvoltate.

Raportul de 192 de pagini a fost lansat la Tokyo pentru a coincide cu Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, celebrată la 1 octombrie.

Raportul consideră că îmbătrânirea populaţiei este 'un megatrend care transformă economiile şi societăţile lumii' şi estimează că una din nouă persoane dintr-o populaţie a lumii de 7 miliarde are peste 60 de ani.

Numărul vârstnicilor este estimat să crească cu 200 de milioane în 10 ani, depăşind cifra de un miliard, şi să sară la două miliarde până în 2050.

Numărul de centenari din lume este prevăzut să crească de la mai puţin de 316.600 în 2011 la 3,2 milioane în 2050.

Deşi Japonia este în prezent singura ţară din lume cu o populaţie vârstnică de peste 30 de procente, până în 2050 se prevede că peste 64 de ţări vor atinge acest procent, printre care şi Marea Britanie.

Raportul a avertizat că aptitudinile şi cunoştinţele persoanelor în vârstă tind să se irosească, în condiţiile în care mulţi vârstnici sunt angajaţi sub competenţele lor, nu sunt folosiţi la potenţialul maxim şi tind să devină o povară pentru resursele ţărilor în care locuiesc.

Îmbătrânirea, explică raportul, 'este un triumf de dezvoltării', însă impactul cel mai grav al îmbătrânirii populaţiei va fi resimţit în ţările în curs de dezvoltare, unde nu există reţele de asistenţă socială sau o protecţie juridică adecvată pentru persoanele în vârstă.

În ţările dominate în prezent de o forţă de muncă tânără, migraţia la oraşe a afectat tradiţionala îngrijire a persoanelor în vârstă în familiile extinse, în condiţiile în care părinţii tineri au părăsit familia plecând spre oraşe. Tendinţa a fost, de asemenea, de a lăsa bunicii să devină principalii îngrijitori ai nepoţilor, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, în China ruralî, unde studiul estimează că există 52 de milioane de nepoţi supravegheaţi de către bunicii lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor