Impactul tv şi al calculatorului asupra dezvoltării copiilor

Nina Cimpeanu
28.07.2013


Tot mai multe persoane utilizează calculatorul şi au acces la internet; acest lucru nu este neapărat un lucru rău, nimeni nu contestă utilitatea acestora în ziua de azi.

În cazul copiilor, televizorul, calculatorul şi jocurile video tind să înlocuiască din ce în ce mai mult timpul lor liber în detrimentul altor activităţi. Când vorbim despre impactul pe care acestea le au asupra dezvoltării copiilor e necesar să luăm în considerare o serie de factori: vârsta, timpul alocat, calitatea emisiunii, prezenţa sau absenţa părinţilor.

Constatându-se dezechilibre (reducerea activităţii) în funcţionarea emisferei stângi a creierului (responsabilă cu organizarea, analiza şi judecata mesajelor recepţionate) şi pătrunderea informaţiei nefiltrate direct în subconştient, datorită vitezei mari de derulare a imaginilor, Academia Americană de Pediatrie nu recomandă TV sau calculatorul pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani; până la 7 ani maxim 1 oră pe zi, iar pentru copii mai mari şi adolescenţi aproximativ 2 ore. Unii autori sunt de părere ca până la 5-6 ani e bine să fie ţinuţi departe de televizor şi de calculator.

Ca părinţi e nevoie să fim foarte atenţi la programele tv (filme, muzică, divertisment, desene animate, publicitate), jocuri pe calculator sau la ceea ce accesează pe internet ; nu sunt indicate de asemenea cu o oră înainte de culcare. Foarte multe conţin scene de violenţă iar în afară de acestea pot fi scene de groază, erotice, sau limbaj indecent.

Când părintele e alături de copil, sunt utile discuţiile, explicaţiile pe marginea materialului vizionat: dezaprobarea oricărui tip de comportament inadecvat, excluderea violenţei ca soluţie de rezolvare a unui conflict sau a oricăror probleme, accentuarea caracterului fictiv atunci când este cazul.

Dacă nu se ţine cont de aceste lucruri, în urma utilizării îndelungate, fără discernământ pot apare o serie de consecinţe negative asupra sănătăţii fizice şi mentale a copilului. În plan fizic, adaugându-se mesele neregulate sau luate în grabă, somnul insuficient, poziţia de multe ori incomodă, pot apare: obezitate, oboseală, afecţiuni ale coloanei vertebrale, probleme de vedere.

Efectele asupra dezvoltării psihice: diminuarea capacităţii critice, a empatiei (desensibilizare emoţionala), a creativităţii, agitaţie, scăderea atenţiei, anxietate, iritabilitate, toleranţă scăzută la frustrare, impulsivitate, dificultăţi în stabilirea sistemului de valori. Când nu se iau măsuri din timp se poate ajunge la dependenţă, apatie, depresie, izolare, dificultăţi de socializare, eşec şcolar, incapacitatea de a mai deosebi lumea reală de cea virtuală.

Pentru a învăţa, copiii au nevoie să interacţioneze între ei, cu adulţii, să experimenteze lucrurile ei înşişi, nu prin intermediul calculatorului, de asemenea au nevoie de contactul cu natura.

Mulţi părinţi nu conştientizează efectele nocive pe care le poate avea televizorul, calculatorul, mai ales că aceste efecte nu sunt imediate; pentru "a fi lăsaţi în pace'' ei uită să mai controleze copilul şi nu ne dăm seama când se ajunge la dependenţă.

În afara respectării anumitor reguli de utilizare, le putem oferi alternative mai sănătoase cum ar fi lectura, activităţi în aer liber, excursii, practicarea unui sport, implicarea în activităţi casnice, etc. În primul rând noi ca părinţi suntem responsabili, dar e de asemenea responsabilitatea şcolii (mediu educogen prin excelenţă), mass-mediei, care pot avea o mare influenţă educativă şi în acest sens sunt necesare implicarea, discernământul şi o bună colaborare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor