Imunitatea naturală este mai bună decât vaccinarea COVID-19 împotriva Omicron: studiu CDC

Sediul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Atlanta, Georgia (Tami Chappell/AFP via Getty Images *)
Zachary Stieber
25.02.2023

Imunitatea post-infecţie este superioară protecţiei oferite de vaccinurile COVID-19, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Imunitatea naturală, sau imunitatea post-infecţie, a oferit o protecţie de 76% împotriva spitalizărilor asociate cu COVID-19 în timp ce Omicron era tulpina virală dominantă în SUA, au constatat cercetătorii. O serie primară de vaccinare cu doze Moderna sau Pfizer, la persoanele fără o infecţie anterioară, a oferit o protecţie de doar 39%.

De asemenea, imunitatea naturală a durat mai mult timp la niveluri mai ridicate decât atât în cazul seriei primare de vaccinare, cât şi în cazul rapelului cu ARN mesager în plus faţă de o serie primară, potrivit studiului. În timpul predominanţei Omicron, imunitatea naturală împotriva spitalizării a fost de 74% la 150 sau mai multe zile după infecţie. O serie primară de vaccinare fără infecţie prealabilă a rămas cu o protecţie de doar 39% dincolo de 149 de zile, în timp ce trei doze au început cu o protecţie de 81%, dar a scăzut la doar 31% după 150 sau mai multe zile de la a treia doză.

Lucrarea a fost publicată de către The Journal of Infectious Diseases înainte de a fi supusă evaluării de către colegi. Studiul a fost finanţat de CDC.

"Protecţia oferită de vaccinurile COVID-19 pe bază de ARNm şi/sau de infecţia anterioară cu SARS-cov-2 împotriva spitalizărilor asociate cu COVID-19 ... indiferent de variantă [a fost ridicată]", au declarat Catherine Bozio de la CDC şi ceilalţi cercetători.

Agenţia, care recomandă o serie primară şi un rapel bivalent pentru aproape toţi americanii începând cu vârsta de 6 luni, indiferent de infecţia anterioară, nu a răspuns la un e-mail în care a fost întrebată dacă rezultatele studiului vor duce la o schimbare a recomandărilor.

Robert Moffit, cercetător senior la Heritage Foundation's Center for Health and Welfare Policy, a declarat pentru The Epoch Times că recunoaşterea de către acest studiu a imunităţii naturale "este o evoluţie foarte semnificativă".

"Imunitatea naturală are o relevanţă foarte directă pentru politica federală şi, într-adevăr, pentru politica privind vaccinurile, în special pentru aplicarea 'mandatelor de vaccinare' asupra indivizilor, nu numai în cadrul guvernului, ci şi în sectorul privat", a spus el.

Cercetătorii au examinat datele din reţeaua VISION Vaccine Effectiveness Network, administrată de CDC, pentru a examina pacienţii care au mers la departamentele de urgenţă, la centrele de îngrijire urgentă sau la spitale. Perioada de studiu a început la 26 august 2021, în timp ce Delta era încă dominantă, şi a continuat până la 13 iunie 2022.

Persoanele au fost considerate ca fiind nevaccinate dacă nu aveau nicio înregistrare de vaccinare. Au fost excluse persoanele care au primit vaccinul de la Johnson & Johnson, persoanele care au primit doar o singură doză de vaccin şi persoanele care au primit două doze de vaccin, dar nu trecuseră 14 zile înainte de testare. Persoanele au fost considerate ca având o infecţie anterioară dacă au fost testate pozitiv cu 90 de zile sau mai mult înainte de data testului reper, definită ca fiind "data recoltării specimenului asociat cu cel mai recent rezultat pozitiv al testului SARS-cov-2 în cele 14 zile anterioare" unei vizite medicale asociate cu COVID-19, sau data vizitei în sine, dacă testarea a avut loc mai târziu.

Un nou studiu confirmă cercetările anterioare

Studiul vine la aproximativ un an după ce un alt studiu al CDC a constatat că imunitatea naturală era superioară vaccinării în timp ce tulpina dominantă era Delta.

Omicron a înlocuit Delta la sfârşitul anului 2021.

Alte studii au determinat, de asemenea, că protecţia conferită de vaccin nu a fost la fel de bună împotriva Delta sau Omicron ca cea constatată la persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Cercetătorii din Qatar, de exemplu, au raportat, la sfârşitul anului 2022, că imunitatea naturală a protejat mai bine împotriva infecţiei cu SARS-cov-2 şi a cazurilor severe sau critice provocate de varianta Omicron decât o serie primară cu vaccinurile Moderna sau Pfizer.

Un studiu israelian a constatat încă din august 2021 că infecţia anterioară a fost superioară vaccinării în timpul erei Delta.

Pentru noua lucrare, cercetătorii au analizat o parte din acea perioadă. Şi au constatat că, în timpul Delta, infecţia naturală a oferit o protecţie de 91% împotriva spitalizării asociate cu COVID-19, faţă de 73% dintr-o serie primară.

În timp ce imunitatea naturală a devenit mai puternică în timp, imunitatea conferită de vaccinare a devenit mai slabă, au constatat cercetătorii. Faţă de Delta, protecţia oferită de două doze a scăzut de la 85% la 69% după 150 sau mai multe zile, iar trei doze au oferit o protecţie de 66% dincolo de 149 de zile.

Aşa-numita imunitate hibridă, sau vaccinarea pe lângă imunitatea naturală, a fost mai bună decât simpla vaccinare. Unii experţi susţin vaccinarea persoanelor cu imunitate indusă de infecţii, dar alţii au avertizat împotriva acestui lucru, menţionând că unele cercetări au constatat că persoanele cu imunitate naturală prezintă un risc mai mare de efecte secundare.

Alinierea cu orientările CDC

Aşa cum se întâmplă de obicei în cazul CDC şi al studiilor finanţate de CDC, cercetătorii au inclus declaraţii în sprijinul vaccinării.

"Deşi imunitatea indusă de infecţie oferă protecţie, infecţia cu SARS-cov-2 poate provoca boli grave, deces şi morbiditate pe termen lung", au scris aceştia.

Vaccinarea COVID-19 este sigură şi eficientă în prevenirea bolii severe COVID-19, iar menţinerea la zi continuă să ofere protecţie, indiferent de istoricul unei infecţii anterioare. Vaccinarea COVID-19 sporeşte, de asemenea, protecţia la persoanele care au fost infectate anterior", au adăugat ei.

Cercetătorii nu au menţionat efectele secundare ale vaccinului şi nici nu au examinat siguranţa vaccinului în studiul lor.

"Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale întregii pandemii a fost tendinţa CDC şi a altor agenţii federale oficiale de a ignora dovezile ştiinţifice legate de imunitatea naturală şi de COVID-19 sau de a le minimiza. Şi cred că aceasta a fost o problemă foarte gravă", a declarat Moffit.

În cadrul investigaţiei sale privind COVID-19 şi vaccinurile, Moffit a afirmat că Congresul ar trebui să examineze aplicarea mandatelor de vaccinare şi minimizarea sau ignorarea constantă a imunităţii naturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor