În ajunul vizitei în Serbia, Putin susţine că SUA destabilizează Balcanii

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Valery Sharifulin | TASS | Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că Statele Unite destabilizează Balcanii prin “accentuarea rolului lor dominant” în regiune, potrivit unor interviuri publicate în mass media sârbă.

Putin a făcut comentariile pentru publicaţiile sârbe Vecernje Novosti şi Politika, interviurile fiind publicate marţi, înainte vizitei programate în Serbia. De asemenea, remarcile sale au apărut pe website-ul Kremlinului, precizează RFE/RL.

Comentariile lui Putin evidenţiază relaţia strânsă a Rusiei cu Serbia, precum şi prudenţa Moscovei faţă de influenţa occidentală. Remarcile sunt în contradicţie cu avertizările lansate în Washington şi de unii dintre aliaţii săi europeni cu privire la faptul că Rusia încearcă să destabilizeze regiunea, inclusiv Muntenegru, Macedonia şi Bosnia şi Herţegovina.

În interviuri, Putin s-a referit la bombardamentele lansate de NATO în Serbia în 1999 în timpul războiului kosovar, precum şi la declararea independenţei Kosovo de Serbia în 2008.

Declaraţia de independenţă a Kosovo a fost condamnată de Serbia şi Rusia, însă recunoscută de ţările occidentale.

“În ceea ce priveşte situaţia din Balcani, politica Statelor Unite şi a altor câtorva naţiuni occidentale de afirmare a rolului lor dominant rămâne un factor serios de destabilizare în zonă”, a afirmat Putin.

De asemenea, el a susţinut că Muntenegru a fost “târâtă în chestiunea aderării la NATO”. “Ca urmare, ţara trece acum printr-o perioadă de instabilitate politică”, a adăugat liderul rus.

Muntenegru, împreună cu SUA şi alte ţări, au acuzat Rusia de susţinere a unei tentative de lovituri de stat [în Muntenegru] în 2016, în contextul în care ţara se îndreaptă către aderarea la NATO. Parlamentul muntenegrean a votat unanim, în aprilie 2017, în favoarea intrării în alianţa militară vestică.

“Noi am afirmat în repetate rânduri că privim politica de extindere a NATO ca o rămăşiţă a Războiului Rece şi ca o strategie militară şi politică eronată şi distructivă”.

Vizita lui Putin în Serbia este monitorizată îndeaproape în Occident pentru a se afla care sunt intenţiile Moscovei în această ţară.

Pe lângă Muntenegru, Moscova aparent a urmărit să influenţeze opinia publică în Macedonia, unde ţara se află în pragul unui acord istoric cu Grecia, care va pava drumul aderării în NATO şi Uniunea Europeană.

Unii analişti susţin că elementul principal al vizitei de o zi a lui Putin în Serbia va fi o călătorie la cea mai mare catedrală creştin ortodoxă din Balcani: catedrala Sfântul Sava din Belgrad.

Putin şi gazda sa, preşedintele sârb Aleksandar Vucic, se vor adresa unui număr de câteva mii de persoane care se vor afla în faţa catedralei, au afirmat organizatorii evenimentului.

Vizita lui Putin în Serbia va avea loc în 17 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe