În Bermude, acoperişurile caselor sunt construite în scări. Care este secretul (video)

Acoperişurile caselor din Bermuda
Acoperişurile caselor din Bermuda (captură video youtube)

Insulele Bermude, cunoscute mai ales ca Bermuda - un arhipelag situat în Oceanul Atlantic, constituind un teritoriu autonom din Regatul Unit - nu au râuri, lacuri sau izvoare.

Dar în ce mod au reuşit să supravieţuiască fără apă potabilă cei aproximativ 70.000 de locuitori din acest arhipelag din Caraibe? Secretul se află în acoperişurile caselor, care sunt proiectate cu un sistem utilizat pentru prima dată în urmă cu peste 400 de ani. Cele mai multe persoane din Bermude trăiesc în case vopsite în culori deschise, cu acoperişuri albe construite în formă de scări.

La ce folosesc scările pe un acoperiş? Motivul acestei ciudăţenii este nevoia stringentă de apă, designul curios reprezentând o soluţie pentru această problemă.

Treptele scărilor reduc viteza apei de ploaie, astfel încât aceasta este colectată mai uşor în jgheaburi, fiind apoi depozitată în rezervoare amplasate în subsolul caselor. Ploile sunt abundente şi frecvente pe tot parcursul anului, astfel încât rezervoarele sunt de obicei pline.

În Bermuda fiecare casă îşi are rezerva ei suficientă de apă, nu există conducte subterane pe străzi şi nimeni nu plăteşte un impozit pe consumul de apă.

Design-ul a fost adoptat de către primii locuitori ai arhipelagului şi apoi impus prin lege. Pentru fiecare metru pătrat de acoperiş de la fiecare casă trebuie să aibă spaţiu în rezervoare pentru aproximativ 100 de litri de apă.

Acoperişurile sunt rezistente şi antiseptice

Sistemul de construcţie are mai multe avantaje. Acoperişurile sunt construite cu rocă de calcar, astfel încât acestea sunt grele şi rezistente la uraganele care lovesc destul de des regiunea.

Acoperişurile sunt văruite, alcalinitatea varului - cu un ph cuprins între 12 şi 12,5 - protejează de bacterii şi funcţionează ca un antiseptic natural. Dar culoarea albă are un alt rol important: reflectă lumina ultravioletă, menţinând astfel o temperatură scăzută în interiorul caselor.

Pentru spălatul pe dinţi se folosea o ceaşcă de apă

Un alt mare avantaj al acestui design este acela de a sensibiliza populaţia cu privire la conservarea eficientă a apei.

"Aici, noi toţi am crescut gestionând propriile noastre rezervoare de apă şi acest lucru te face mai conştient de importanţa de a nu pierde această resursă", a declarat pentru BBC Alan Rance, director executiv al uzinei de tratare a apei locale, Bermuda Waterworks.

Un consilier pe probleme de mediu, Stuart Hayward, declară pentru acelaşi ziar că părinţii săi l-au învăţat de mic că "cine nu conservă apa poate ajunge să moară de sete".

"Aveam o ceaşcă cu care se măsura apa necesară pentru a ne spăla pe dinţi. În acest mod apa se raţionaliza, astfel încât se ştia că ultima ceaşcă de apă rămasă însemna că era pentru ultimul spălat pe dinţi", a spus Hayward.

"De asemenea, nu se utiliza prea mult detergent pentru a spăla vasele, astfel încât, la sfârşit apa nu avea aproape nicio spumă şi putea fi folosită pentru udarea plantelor."

Problema turismului

Numărul locuitorilor din insulele Bermude a crescut, iar acest lucru a modificat estimările iniţiale în ceea ce priveşte apa pe care trebuie să o stocheze fiecare casă.

"Dacă se construieşte încă un etaj la casă, zona acoperişului va fi aceeaşi. Acoperişul a fost proiectat, în principiu, pentru o familie, dar acum trebuie să îndeplinească nevoile a două familii", spune Hayward. Aşadar, devine o problemă.

O altă problemă este cea a turiştilor care doresc să utilizeze cantităţi nelimitate de apă. Dar această apă trebuie să vină de undeva. În cazul insulelor Bermude, apa dulce provine din micile rezervoare subterane. De aceea se încearcă să se obţină mai multă apă.

În acest sens, aceste insule depind din ce în ce mai mult de uzinele de desalinizare a apei de mare. În prezent, există şase astfel de uzine în Bermuda, care produc 135000 de metri cubi de apă potabilă pe zi.

"Există întotdeauna o contradicţie între stilul de viaţă risipitor al turiştilor şi consumul spartan transmis de părinţii noştri", afirmă Hayward.

Turiştii nu numai că folosesc mult mai multă apă, dar se bucură, de asemenea, de terenuri de golf care au nevoie să fie udate în mod constant. Există mai multe terenuri de golf pe cap de locuitor în Bermuda decât orice altă ţară din lume.

Ce cred experţii despre acoperişurile caselor din Bermude?

Roger Calow de la Overseas Development Institute, un centru de cercetare în domeniul dezvoltării internaţionale din Marea Britanie, descrie sistemul ca fiind "fantastic".

"Costă puţin şi a fost perfectat timp de sute de ani. Se bazează pe condiţiile locului, funcţionează".

Henrietta Moore de la Institute for Global Prosperity, University College din Londra, observă avantajele: "Este un sistem care pune accentul pe responsabilitatea individuală şi o viziune comună bazată pe valori culturale".

"Aici, în Marea Britanie, pur şi simplu lăsăm robinetul deschis în timp ce ne spălăm pe dinţi. Folosind o ceşcuţă ca unitate de măsură ar fi un bun început."

Desigur, soluţia folosită în Bermude nu va funcţiona în ţările lipsite de ploi abundente şi care suferă de perioade de secetă, dar ar putea fi o soluţie inteligentă acolo unde clima este favorabilă.

Şi, indiferent de vreme, orice ţară poate beneficia de ceva atât de adânc înrădăcinat printre locuitorii din Bermude: valoarea pe care o acordă unei resurse atât de preţioase ca apa.

Mai multe informaţii: BBC