În Bucureşti, peste 1.100 de oameni muşcaţi de câini vagabonzi în 4 luni

Familie canină
Familie canină (Epoch Times România)

Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), a făcut o informare referitor la atacurile făcute de câinii vagabonzi asupra cetăţenilor: din ianuarie şi până la începutul lunii mai au făcut reclamaţii 1.929 de persoane care au fost atacate de câini fără stăpân, dintre care 1.123 au fost muşcate, în timp ce la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" au ajuns peste 4.000 de copii şi adulţi, în aceeaşi perioadă de timp. Răzvan Băncescu a făcut această declaraţie pentru Mediafax.

"Diferenţa dintre numărul persoanelor muşcate de câini înregistrate la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor şi numărul raportat de Institutul «Matei Balş» este dată de inexistenţa unui protocol între cele două instituţii. Lucrăm la acest aspect şi, pentru o evidenţă exactă, sper să finalizăm un acord cât mai curând. În evidenţa noastră, momentan, se află doar persoanele care ne sesizează direct, după cum se vede, mai puţine decât în realitate", a declarat Răzvan Băncescu.

În primele patru luni ale anului, în Bucureşti au fost muşcate de câini 1.100 de persoane, cele mai multe cazuri fiind în Sectorul 6 iar cele mai puţine în Sectorul 1, a declarat cordonatorul de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

În sectorul 6 s-au înregistrat cele mai multe cazuri la ASPA, unde 483 de persoane au fost muşcate de câini, iar cele mai puţine cazuri au fost în sectorul 1, unde au fost muşcate 32 de persoane.

Deoarece autorităţile nu reuşesc să rezolve problema câinilor fără stăpân şi pentru a soluţiona această situaţie periculoasă pentru cetăţeni, urma să fie aprobat un proiect de hotărâre prin care să fie amendaţi bucureştenii miloşi care dau de mâncare animalelor cu amenzi de până la 5.000 de lei. Această prevedere urma să fie introdusă în proiectul de modificare a hotărârii din 2009 privind controlul reproducerii câinilor în Capitală.

Coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Răzvan Băncescu a declarat că "Nu urmărim să amendăm un copil care aruncă un biscuite unui câine pe stradă. Urmărim să reducem numărul agresiunilor câinilor fără stăpân îndreptate către cetăţeni".

Ideea introducerii unei măsuri de sancţionare a fost luată în urma comentariilor şi propunerilor făcute de cetăţeni la proiectul pentru modificarea Hotărârii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducerii câinilor în Municipiul Bucureşti, în perioada în care acesta s-a aflat în dezbatere publică.

Consiliului General al Municipiului Bucureşti a avut pe ordinea de zi proiectul de hotărâre prin care se dorea amendarea cu până la 5.000 de lei a persoanelor care hrănesc câinii pe domeniul public, însă această propunere nu a întrunit numărul de voturi necesare, lipsindu-i un vot pentru a fi aprobată (22 de voturi "pentru" şi 22 de abţineri din cei 44 de consilieri prezenţi în sală). În urma votului exprimat, bucureştenii care hrănesc câinii vagabonzi nu vor fi amendaţi.