În Rusia explodează scandalul produs de jignirea ministrului ucrainean de Externe la adresa lui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin îl ascultă pe ministru rus de externe Sergei Lavrov în timpul unei ceremonii de semnare după discuţiile ruso-uzbeke în Moscova, 15 aprilie 2013.
Preşedintele rus Vladimir Putin îl ascultă pe ministru rus de externe Sergei Lavrov în timpul unei ceremonii de semnare după discuţiile ruso-uzbeke în Moscova, 15 aprilie 2013. (AP Photo / Alexander Zemlianichenko)

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov l-a criticat luni pe omologul său ucrainean Andrii Deşciţia deoarece l-a insultat public, într-un cadru neoficial, pe preşedintele rus Vladimir Putin. Totuşi, analiştii politici consideră că schimbul dur de replici dintre Moscova şi Kiev nu va afecta în mod semnificativ relaţiile deja reci dintre cele două ţări.

Lavrov şi alţi oficiali ruşi l-au denunţat pe ministrul de Externe al Ucrainei, Deşciţia, care l-a numit pe Putin ”dickhead” în timpul unui protest parţial violent ce s-a desfăşurat, duminică, în faţa ambasadei ruse din Kiev.

În timpul unei conferinţe de presă desfăşurată luni la Minsk, Lavrov spunea că ”nu mai are nimic de discutat” cu Deşciţia, sugerând că relaţiile diplomatice deja tensionate dintre cele două ţări au atins un nou punct critic.

Lavrov, care este binecunoscut pentru limbajul său la fel de lipsit de diplomaţie, spune că omologul său ucrainean este un ”proscris pentru Rusia” şi că ”ar trebui să iasă din bucătărie, dacă nu poate suporta căldura”.

Premierul rus Dmitri Medvedev a adăugat un nou aspect comentariilor emise de Lavrov, precizând luni că gestul lui Deşciţia a fost ”complet nepotrivit”.

Analiştii politici ruşi şi ucraineni spun că acest schimb de replici tăioase sunt o manifestare a stării profunde de tensiune politică şi economică dintre cele două ţări, însă ele nu au potenţialul rupe legăturile diplomatice.

Tensiunile dintre cele două ţări sunt în mod special ridicate în această perioadă după ce paramilitarii pro-Rusia au doborât un avion militar ucrainean deasupra oraşului Lugansk, sâmbătă, omorând toate cele 49 de persoane de la bord. În ciuda faptului că Moscova a negat în repetat că menţine legăturile cu forţele pro-Rusia din Ucraina, NATO şi Washingtonul au acuzat în continuare Rusia că furnizează echipament luptătorilor din estul Ucrainei, o suspiciune care a provocat protestul din faţa ambasada ruse de la Kiev.

Alexei Puşkov, un purtător de cuvânt Comitetului de Afaceri Internaţionale ale Dumei de Stat, a îndemnat Moscova să facă un apel la noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, pentru a-l demite pe Deşciţia.

Ramzan Kadyrov, supranumit "măcelarul din Groznîi", un purtător de cuvânt al liderilor ceceni loial Kremlinului, au comentat cu privire la această discuţie, prin intermediul platformei sociale Instagram, cerând demiterea imediată a lui Deşciţia.

”Deşciţia a insultat toate persoanele ruse, toată puternica Rusie, şi va trebui să răspundă pentru asta”, Kadyrov. El ar trebui ”să se pună în genunchi şi să ceară iertare”, a declarat liderul cecen pro-moscovit.

”Poroşenko ar trebui să-l demită pe ministrul de Externe. Nu-l controlează foarte bine”, a precizat Puşkov pe microblogul său, duminică, condamnând reacţia ambasadorului Statelor Unite de la Kiev, Geoffrey Pyatt, care l-a numit pe Deşciţia un ”diplomat priceput”.

Se aşteaptă ca Poroşenko să numească un nou ministru de Externe în zilele următoare. Numele lui Pavlor Klimkin, ambasadorul Ucrainei în Germania, şi cel al lui Valery Chaly, responsabilul cu problemele externe în timpul campaniei prezidenţiale ale lui Poroşenko, au circulat în mass media ucraineană ca potenţiali înlocuitori a lui Deşciţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe