Înaintea discuţiilor din Minsk, sute de soldaţi ruşi participă la exerciţii militare în apropierea Ucrainei


O coloană de blindate ruseşti.
O coloană de blindate ruseşti. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.02.2015

Sute de soldaţi ruşi au început marţi un exerciţiu militar în sudul Rusiei, în apropiere de graniţa cu Ucraina, într-un spectacol de forţă organizat cu o zi înaintea unui summit în capitala belarusă Minsk, unde ar trebui negociată o soluţie de pace în estul Ucrainei.

Agenţiile de ştiri au citat oficiali militari ca afirmând că aproximativ 2.000 de soldaţi ruşi de recunoaştere au participat la acest exerciţiu militar de amploare în districtul militar sudic al Rusiei.

Separat, peste 600 de soldaţi ruşi au început un exerciţiu militar în peninsula sudică Crimeea iar în Kamchatka, estul Rusiei, 2.500 de soldaţi aparţinând Flotei Pacificului şi forţelor combinate au fost supuşi unor verificări militare.

Manevrele din sudul Rusiei vor include pregătiri cu dispozitive de urmărire pentru a determina mişcările inamicilor în condiţii de vizibilitate redusă. În Crimeea, soldaţii vor trece prin antrenamente tactice şi tras la ţintă, au raportat agenţiile de ştiri.

În Ucraina, cel puţin 7 civili au fost ucişi şi alţii 16 au fost răniţi în orasul estic ucrainean Hramatorsk care a fost bombardat marţi, conform autorităţilor locale.

Conform Administraţiei Regionale de Stat din Doneţk bombardamentul a fost efectuat cu lansatoare de rachete multiple Grad şi a venit din direcţia oraşului Gorlovka, sud-est de Hramatorsk.

Zeci soldati ucraineni, care erau staţionaţi in Hramatorsk, au fost de asemenea răniţi în bombardament.

Nu a fost imediat clar cine a fost responsabil pentru bombardament, care a avut loc la ora locală 12:30 p.m., ambele tabere învinuindu-se reciproc pentru acest incident.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că bombardamentul a vizat cartierul general militar situat pe aerodromul din Hramatorsk.

Liderii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei sunt aşteptaţi să se întâlnească miercuri la Minsk pentru a găsi o soluţie potrivită încetării luptelor din estul Ucrainei, în care au murit până la ora actuală peste 5.400 de oameni – soldaţi şi civili.

Occidentul acuză Rusia că susţine rebelii separatişti pro-ruşi cu arme şi luptători, iar Moscova neagă aceste acuzaţii. Totuşi, pentru implicarea sa în conflictul ucrainean, Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus împotriva Moscovei mai multe seturi de sancţiuni care au îngenuncheat economia rusă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor