Încă o dată despre importanţa energiei vitale

În urmă cu mii de ani, diferite metode de practică din sistemul Tao şi Buddha au fost combinate şi s-au răspândit în societatea actuală sub numele de qigong.
În urmă cu mii de ani, diferite metode de practică din sistemul Tao şi Buddha au fost combinate şi s-au răspândit în societatea actuală sub numele de qigong. (faluninfo.net)

În ziua de azi foarte mulţi oameni se simt epuizaţi, fără energie şi forţă, deşi nu manifestă simptome de boală. Care sunt cauzele unui astfel de fenomen? De ce apare deficitul imunitar, sindromul oboselii cronice sau alte lucruri similare? Motivul real este mult mai simplu decât pare. Este vorba despre insuficienţa energiei vitale.

Niciodată nu veţi auzi un astfel de diagnostic de la un doctor modern. Însă potrivit medicinei chineze, o dereglare în circulaţia qi sau slăbirea acesteia constituie o cauză reală a bolii. În societatea modernă există foarte mulţi factori care duc la pierderea energiei vieţii. Astfel, nu mai sună surprinzător faptul că omul devine asemenea unei „lămâi stoarse”.

De la naştere, fiecare dintre noi este înzestrat cu o anumită cantitate de energie vitală pe care o primim de la părinţi. În medicina chineză, această energie se numeşte qi (Zhen qi sau Yuan qi). Însă, din cauza unui stil de viaţă greşit, energia vitală se poate pierde.

În ziua de azi consumăm alimente moarte procesate şi astfel nu obţinem energia din produsele alimentare şi plantele proaspete. Respirăm aerul stătut din încăperi şi astfel nu putem extrage qi-ul din aer. Stresul cronic, frica, anxietatea, dorinţele irepresibile mari, goana după emoţii şi profit - toate contribuie la pierderea energiei noaste vitale cu o viteză de necrezut. Acest lucru duce la slăbirea forţei fizice, la o instabilitate emoţională, la dereglări ale organelor interne, la îmbătrânire precoce şi infertilitate.

Foarte probabil că oamenii care sunt departe de medicina orientală pun la îndoială existenţa unui astfel de fenomen, motivând prin aceea că nimeni nu a reuşit să vadă acest qi. Desigur, qi nu este vizibil ochiului uman, însă acest fapt nu ne oferă motiv să negăm existenţa materialităţii acestei substanţe. Ca şi alte forme de radiaţii electromagnetice, cum ar fi undele radio sau razele ultraviolete, manifestarea energiei vitale nu poate fi văzută cu ochiul uman, însă ea a fost fixată cu ajutorul unor echipamente speciale.

La sfârşitul anului 1977, colaboratorii Universităţii de Medicină, Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Medicină şi ai Institutului de Cercetări Nucleare din Shanghai, cu ajutorul unor dispozitive, au detectat manifestările materiale ale unor energii puternice la maeştrii de qigong. Oamenii de ştiinţă au reuşit să fixeze radiaţii infraroşii puternice, electricitate statică, câmpuri magnetice şi fluxuri ale diferitor particule necunoscute. Acest fapt a încurajat continuarea cercetărilor în domeniul respectiv, care a confirmat faptul că tratatele antice de medicină chineză conţin anumite cunoştinţe secrete.

Desigur că medicina chineză consideră că energia internă constituie substanţa materială fundamentală pentru asigurarea existenţei organismului uman. Medicina tradiţională chineză îşi trage originea din practicile vechi de cultivare ale sistemului Tao şi de aceea din start a avut o înţelegere mai profundă a naturii a corpului uman decât ştiinţa modernă.

Metodele sistemului Tao aveau drept scop cultivarea valorilor morale şi efectuarea unor exerciţii energetice, prin care taoistul putea atinge iluminarea şi obţine nemurirea. Cu toate acestea, căutările „elixirului nemuririi” în mediul extern nu s-a soldat cu succes. Sursa adevărată a vieţii şi a longevităţii este ascunsă în corpul uman.

Cu mii de ani mai târziu, diferite metode de practică din sistemul Tao şi sistemul Buddha au fost combinate şi s-au răspândit în societatea modernă sub numele de qigong. Având în vedere efectele acestor practici, milioane de oameni s-au convins că prin intermediul practicii qigong şi a restabilirii qi este posibilă nu doar creşterea vitalităţii, ci şi vindecarea unor boli incurabile.

Atunci ce reprezintă de fapt qi şi ce importanţă are pentru organismul uman? Qi este o materie foarte fină, ce posedă o forţă puternică. Ea se află nu doar în mediul înconjurător, ci, de asemenea, pătrunde toate organele şi ţesuturile corpului uman. Mişcarea qise manifestă în activitatea fiziologică a organelor, a canalelor energetice şi a altor diverse sisteme. qi efectuează o serie de funcţii importante în corpul uman.

În primul rând, qi condiţionează creşterea şi dezvoltarea organismului. Insuficienţa de qi este însoţită de o întârziere în creştere şi dezvoltare, în restabilirea ţesuturilor şi a întregului corp.

În al doilea rând, qimenţine echilibrul termic. Capacitatea organismului uman de a regla temperatura corpului depinde de această funcţie a qi. Insuficienţa qi se manifestă prin frisoane, răcirea extremităţilor, toleranţă scăzută la temperaturi joase.

În al treilea rând, qi joacă un rol de protecţie. Qi protejează organismul de factori patogeni externi. Dacă funcţia de apărare a qi slăbeşte, boala poate pătrunde cu uşurinţă în organism. În cursul bolii energia internă ripostează bolii. Aceasta explică de ce societatea modernă este atât de marcată de imunodeficienţă.

În al patrulea rând, qi exercită funcţia de control: reglează fluxul de sânge, fluxul transpiraţiei, al urinei şi al lichidului seminal. Deficitul de qi, ce condiţionează o slăbire a puterii locomotorii, cauzează tulburări ale circulaţiei sângelui, până la apariţia hemoragiilor.

În cele din urmă, qi este responsabil pentru propria transformare, pentru transformarea fluidelor şi a sângelui. Ceea ce, de asemenea, are drept scop menţinerea echilibrului şi a vitalităţii organismului.

Dacă ne gândim câte funcţii importante sunt efectuate de către qi, devine clar de ce se numeşte energia vieţii (forţa vieţii). Organismul uman nu poate exista fără o astfel de energie vitală. Cu cât qi este mai puternic, cu atât mai puternice sunt câmpurile electromagnetice ale celulelor noastre, cu atât organismul are mai multă energie şi cu atât mai activ este sistemul nostru imunitar şi rezistenţa la boli.

De aceea, cu cât mai mult qi avem în organism, cu atât mai prosper şi tânăr arată şi respectiv cu atât este mai longeviv. Fără suflet şi qi,corpul nostru ar fi doar o bucată de carne lipsită de viaţă. De aceea există o expresie bine cunoscută: „Mintea controlează qi, qi controlează corpul”.

Cum să sporeşti energia vieţii? Acest lucru a fost deja menţionat mai sus.

• trebuie să-ţi controlezi emoţiile, evitând „cele şapte simţuri şi şase dorinţe”;

• să consumi alimente naturale proaspete;

• să te afli cât mai mult în mediul exterior, de preferinţă în afară zonelor urbane;

• să duci un mod de viaţă echilibrat, să nu ceri prea mult;

• să practici qigong sau meditaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură