Încălzirea globală nu va putea fi oprită

Se pare că fenomenul de încălzire globală, cu toate consecinţele sale, în curând nu va putea fi oprit sau diminuat, cu toate eforturile omenirii. Potrivit estimărilor cercetătorilor, temperatura medie globală va creşte cu circa 6 grade Celsius până în anul 2100.

Oamenii de ştiinţă avertizează că odată cu creşterea emisiilor de gaze responsabile de efectul de seră, planeta noastră va fi aproape de atingerea unui punct-limită în care efectele încălzirii globale vor fi ireversibile, fiind accentuate şi de topirea calotelor polare şi dispariţia pădurilor tropicale.

"Pentru noi toţi urmează un deceniu extrem de sensibil dacă nu încercăm să remediem situaţia chiar şi pe ultima sută de metri, pe care tocmai am intrat", avertizează Will Steffen, director executiv în cadrul catedrei de climatologie din Universitatea Naţională a Australiei.

Punctul-limită a fost deja depăşit în cazul celor două calote glaciare de la poli, care acţionează ca nişte uriaşe "frigidere" cu rolul de a reglă temperatura globală. Calota glaciară din vestul Antarcticii s-a micşorat continuu în decursul ultimului deceniu, iar calota glaciară din Groenlanda pierde anual circa 200 kilometri cubi de gheaţă încă din anul 1960.

Totodată, mai mulţi experţi în climatologie au căzut de acord asupra faptului că pădurea amazoniană va deveni tot mai aridă odată cu încălzirea continuă a planetei.

Una dintre cele mai serioase temeri legate de efectele încălzirii globale ireversibile se referă la topirea stratului de permafrost siberian, care adăposteşte cantităţi uriaşe de carbon în solul îngheţat, carbon care, odată eliberat în atmosfera terestră, ar duce la consecinţe incalculabile pentru viitorul vieţii pe Terra.

Precizăm că aproximativ 1,6 miliarde tone de carbon au fost pierdute în anul 2005 din cauza tăierilor de copaci din pădurile tropicale, cifra ridicându-se la valori de 2,2 miliarde tone la nivelul anului 2010.

Iar în cel mai grav scenariu posibil, 30-40 miliarde tone de carbon pe an pot fi eliberate astfel până în anul 2040. Prin comparaţie, toate vehiculele din lume bazate pe combustibili fosili emit circa 10 miliarde tone de carbon anual, la care s-ar adăuga cantităţile uriaşe de carbon care vor fi eliberate din Siberia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură