„Închisoarea ca lecţie de tinereţe” în comunism - 8 documentare STORYmania

O serie de 8 documentare STORYmania, la Radio România Cultural, în care se arată că lupta pentru supravieţuire înseamnă păstrarea valorilor.
Uşi de închisoare
Uşi de închisoare (radioromaniacultural.ro)

Începând de luni, 13 iunie, de la ora 16:00, nouă supravieţuitori ai închisorilor comuniste îşi spun povestea, acum, la 57 de ani de la momentul arestării lor. Ei au făcut parte din ceea ce se numea în anul 1959 Frontul Eliberării Naţionale.

Radio România Cultural va difuza, în următoarele trei săptămâni, de luni până miercuri, o serie de 8 documentare speciale, marca STORYmania, despre anii de detenţie ai unor minori în perioada comunismului – Închisoarea ca lecţie de tinereţe.

“Am cules poveşti incredibile despre un sistem bolnav şi amintiri păstrate cu grijă în buzunarul sufletului atunci când, la eliberare au semnat Pactul Tăcerii. I-am văzut cum măsurau din ochi sau cu pasul dimensiunile camerei în care cândva îşi petrecuseră zi după zi după zi...căutau din priviri fărâma aceea de suflet de adolescent uitată într-un colţ de celulă. I-am urmărit cum îşi reconfigurau cu toate simţurile reperele temporale, spaţiale şi sentimentale ale locurilor în care au înţeles că lupta pentru supravieţuire înseamnă păstrarea valorilor”, spune Andreea Ionescu, realizatoarea serialului.

Serialul îi urmăreşte pe protagonişti de pe băncile şcolii la sediul Miliţiei Capitalei, apoi la Uranus şi Malmaison, cu o perioadă de rodaj la Jilava şi, în cele din urmă, în lagărele de muncă forţată ale României.

Un grup de zece tineri refuzau regimul comunist al anilor ’50, minciuna şi impostura. Se născuseră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, îşi petrecuseră copilăria într-o ţară zguduită de seisme politice, aflau în fiecare zi pe pielea lor ce înseamnă nedreptatea. Şi au acţionat. Parţial matur, parţial copilăreşte. Au fost arestaţi pe 14 mai 1959, cu două săptămâni înainte de bacalaureat. Nu au vorbit niciodată despre viaţa din timpul detenţiei, calvarul anchetelor, interogatoriilor, despre sentinţele aberante, bătăile şi umilinţele suferite de ei, minori, în regimul comunist. La eliberare li s-a impus tăcerea. Până astăzi, când ne spun povestea lor.

”Acolo, în detenţie am învăţat ce înseamnă cu adevărat prietenia, sacrificiul, solidaritatea”- este mărturisirea făcută de către Alexandru Teodorescu la finalul cărţii ”Celula de minori”, volumul de la care a plecat acest serial.

O poveste de viaţă spusă în 8 episoade STORYmania, începând de luni, 13 iunie, de la ora 16.00, la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro