Indonezia zguduită de o serie de cutremure majore. Cel mai puternic a avut magnitudinea 7,5

Una dintre clădirile afectate de un cutremur în oraşul Donggala, insula indoneziană Sulawesi
Una dintre clădirile afectate de un cutremur în oraşul Donggala, insula indoneziană Sulawesi (AFP/Getty Images)

Cutremure puternice au zguduit vineri insula indoneziană Sulawesi, distrugând locuinţe şi ucigând cel puţin o persoană.

U.S. Geological Survey a susţinut că cel mai puternic din seria de cutremure a avut o magnitudine de 7,5 şi epicentrul a fost la o adâncime de 9,6 km şi la aproximativ 56 km nord-est de oraşul Donggala din centrul insulei Sulawesi. Seismul a declanşat pentru scurt timp un avertisment de tsunami, potrivit USA Today.

Un oficial al agenţiei locale pentru dezastre, Akris, a afirmat că “multe case s-au prăbuşit”.

Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al agenţiei, a susţinut că au fost blocate comunicaţiile cu regiunea.

Sutopo a adăugat că au fost produse multe pagube în regiunea Donggala, unde locuiesc aproximativ 300.000 de persoane.

O serie de replici puternice, inclusiv una cu magnitudine de 6,7, au zguduit de asemenea regiunea.

“Oamenii sunt sfătuiţi să rămână vigilenţi. Este mai bine să nu va aflaţi într-o casă sau clădire deoarece este posibil să apară replici periculoase. Oamenii sunt încurajaţi să se adune în zone sigure. Evitaţi pantele dealurilor”, a precizat Sutopo.

Înaintea cutremurului cu magnitudine de 7,5, Donggala a fost lovit de un seism cu magnitudine de 6,1 care, pe baza informaţiilor preliminare, a ucis cel puţin o persoană, a rănit 10 şi a afectat zeci de locuinţe.

Indonezia este expusă riscului la cutremure deoarece este localizată pe Cercul de Foc, un arc de vulcani şi linii de falie în Bazinul Pacific.

În 5 august 2018, Indonezia a fost lovită de un cutremur masiv de magnitudine 6,9 care a provocat dezastre pe insulele Bali şi Lombok. Peste 500 de persoane au murit şi peste 1.000 au fost rănite.

În decembrie 2004, un cutremur de magnitudine 9,1 în largul Sumatrei, în vestul Indoneziei, a declanşat un tsunami care a provocat moartea a 230.000 de persoane în 12 ţări din zonă.