Infracţionalitatea în rândul tinerilor reflectă lipsa valorilor morale în China

Copii care merg la grădiniţă în Beijing, la 19 septembrie 2012.
Copii care merg la grădiniţă în Beijing, la 19 septembrie 2012. (Wang Zhao/AFP/Getty Images)

În aprilie, un tânăr de 19 ani a fost înjunghiat de şapte ori în partea inferioară a spatelui şi în picioare de trei colegi – pentru că a fost "arogant." Incidentul a avut loc în provincia Shaanxi, iar într-o perioadă de câteva săptămâni au mai avut loc încă două incidente în două judeţe diferite: cineva i-a tăiat gâtul unui elev, care a murit, în timp ce un altul a fost înjunghiat (dar a supravieţuit). La doar câteva zile după primul incident, un adolescent de 15 ani a fost înjunghiat mortal pe culoarul unui liceu din provincia Jiangxi. Incidentul cel mai oribil a fost relatat în presă cam în aceeaşi perioadă: decapitarea şi dezmembrarea unei fete de 12 ani de către o fată de aceeaşi vârstă, cu un an în urmă, în sudul provinciei Guangxi. Motivul a fost gelozia.

Seria de incidente violente din întreaga China sunt parţial simptome ale unui sistem educaţional care prioritizează concurenţa şi performanţa academică în detrimentul valorilor eticii şi moralităţii, susţin experţii.

Faptul că elevii de gimnaziu şi liceu răspund din ce în ce mai mult prin violenţă la problemele din viaţa lor, inclusiv la simple neplăceri, este o tendinţă care a alarmat atât experţii cât şi cetăţenii.

Cazuri de crimă şi sinucidere în campusuri universitare apar în mod regulat în presa chineză, într-o anumită măsură fiind rezultatul unei presiuni intense cauzate de perspectivele privind cariera, studiile postuniversitare şi relaţiile interumane, susţin rapoartele.

În luna aprilie, în doar câteva zile, un student absolvent al Universităţii Fudan din Shanghai a fost otrăvit, probabil de colegul său de cameră, un student de la Universitatea Nanjing a fost înjunghiat mortal de colegul său şi cadavrul altui student a fost găsit ascuns într-o cameră de cămin la Universitatea Nanchang Hangkong, în sudul Chinei.

Potrivit unui studiu psihologic asupra studenţilor efectuat de Institutul de Cercetare al Societăţii Chineze, doar 6,3 la sută dintre ei au un obiectiv clar pentru viitor şi se consideră "încrezători."

Atacurile sunt o reflectare a unei "desconsiderări pentru viaţa umană" care străbate societatea chineză, potrivit lui Chu Zhaohui, un cercetător de la Institutul Naţional de Ştiinţe ale Educaţiei, care a transmis aceste opinii la Ziarul de Dimineaţă din China de Sud.

După preluarea conducerii în China de către Partidul Comunist în 1949, prea puţină consideraţie a fost acordată valorii vieţii, menţionând violenţa în masă şi uciderile din timpul campaniilor politice ale partidului, ca Revoluţia Culturală din anii 1960, a relatat el.

Statisticile oficiale secrete au arătat că aproape două milioane de chinezi au murit ca urmare a unor crime sponsorizate de stat şi alte 125 de milioane au fost fie persecutaţi sau "vizaţi" în timpul Revoluţiei Culturale, atunci când execuţiile publice erau obişnuite şi efectuate pe scară largă, potrivit cercetătorului Song Yongyi.

"Acest lucru a creat o atmosferă în care vieţile omeneşti valorează foarte puţin", a spus Chu.

Eric Chui Wing-Hong, un expert în domeniul infracţionalităţii juvenile de la Universitatea din Hong Kong, indică sistemul de învăţământ ca o cauză majoră a problemei.

Lipsa educaţiei morale şi sublinierea neobosită a respectării directivelor Partidului Comunist au creat o cultură lipsită de raţiune, a afirmat el pentru Ziarul de Dimineaţă din China de Sud. "Administratorii şcolilor sunt înclinaţi să urmeze oficialii de partid hotărâţi să lustruiască acreditările şi reputaţia academică a şcolilor."

El a adăugat: "Acest lucru duce adesea la prea multe teme şi la neglijarea necesităţii de a dezvolta personalităţi sănătoase."

Chinezii au ajuns astfel să preţuiască mai mult "succesul" decât educaţia morală, susţine Xiong Bingqi, director adjunct la Institutul de Cercetare pentru  Educaţie "Secolul 21", un program de la Universitatea din Hong Kong. Vorbind cu mass-media de stat din China cu privire la crimele din mediul universitar, el a spus: "Educaţia noastră se concentrează prea mult pe formare profesională şi ignoră educaţia morală. Dacă un student nu are o înţelegere a funcţiilor sale în societate, el sau ea ar putea folosi metode extreme pentru a rezolva unele dificultăţi în viaţă."

Peste tot în ţară se observă o reacţie din partea cetăţenilor la rapoartele privind violenţa juvenilă: "Oare nu există un punct terminus pentru aceşti oameni cu probleme? Aceasta este într-adevăr o problemă socială profundă", a comentat internautul din Shanxi "Can Lan Ren Shen Zai Lu Shang" pe Weibo, o reţea socială naţionala, ce reiterează sentimentele altor utilizatori de Internet.

Un internaut din Shanghai a răspuns: "Nu există niciun sentiment de securitate într-o astfel de ţară haotică."

"Cauza [din spatele crimelor] este aproape similară: unor oameni le lipseşte sentimentul de respect pentru viaţă ... Această lipsă de respect pentru viaţa umană va deveni o problemă socială tot mai mare, pe care nu vom putem continua să o ignorăm la nesfârşit", a declarat Chu Zhaohui pentru Cotidianul Guangming.