Înotători olimpici americani reţinuţi de poliţia braziliană pentru un presupus jaf în Rio

Doi înotători americani au fost reţinuţi de poliţia braziliană şi le-au fost confiscate paşapoartele, urmând să fie interogaţi în legătură cu un posibil jaf armat reclamat de doi colegi de-ai lor din echipa de înot.
Sportivul american Ryan Lochte.
Sportivul american Ryan Lochte. (Captură Foto)

Poliţia braziliană a debarcat dintr-un avion ce pleca spre SUA de pe aeroportul internaţional din Rio de Janeiro, miercuri seara, doi înotători olimpici americani – Gunnar Bentz şi Jack Conger, potrivit oficialităţilor Jocurilor Olimpice.

Cei doi sportivi au fost reţinuţi pentru a fi interogaţi în legătură cu un presupus jaf armat ce ar fi avut loc duminica trecută. Colegul lor de echipă Ryan Lochte a declarat că el şi alţi trei înotători au fost jefuiţi sub ameninţarea cu arma în Rio de către bărbaţi care au susţinut că sunt ofiţeri de poliţie.

Conform rapoartelor, autorităţile au declarat că lui Bentz şi Conger nu li s-a permis să părăsească ţara până când nu vor depune mărturie în legătură cu jaful şi că paşapoartele lor au fost confiscate temporar printr-un ordin judecătoresc.

“Jack Conger şi Gunnar Bentz au fost reţinuţi miercuri seară, cu puţin timp înainte ca avionul lor să plece din Rio. Aceştia au fost predaţi autorităţilor locale, cu înţelegerea că discuţiile vor fi continuate joi în ceea ce priveşte incidentul respectiv”, a susţinut într-o declaraţie Comitetul Olimpic al Statelor Unite. “Sportivul James Feigen discută, de asemenea, cu autorităţile locale şi intenţionează să facă joi declaraţii suplimentare cu privire la incident”.

Autorităţile au descoperit puţine dovezi pentru a susţine afirmaţiile privind jaful. Poliţia a precizat că declaraţia sportivilor americani cu privire la momentul în care s-au întors în satul Olimpic după jaf nu se potriveşte cu înregistrările surprinse de camerele CCTV.

Un judecător brazilian a emis miercuri un ordin pe baza căruia Lochte şi Feigen nu au voie să părăsească ţara pe perioada investigaţiei. Dar avocatul lui Lochte, Jeffrey Ostrow, a declarat pentru BBC că sportivul s-a întors în SUA cu două zile în urmă.

“El a sosit în ţară înainte ca judecătorul să emită vreun ordin. După ce s-a întâlnit cu autorităţile braziliene şi a oferit o declaraţie, [lui Lochte] nu i s-a cerut niciodată să rămână [în Brazilia] pentru investigaţii suplimentare sau pentru alte scopuri”, a susţinut Ostrow.

A existat o oarecare confuzie cu privire la locul unde s-ar afla Feigen. O sursă a poliţiei a declarat pentru Reuters că sportivul a fost de asemenea reţinut la aeroport, dar o altă sursă a precizat că autorităţile au dorit să îl ridice miercuri seara pe Feigen, care aparent s-ar fi aflat în acelaşi avion cu Conger şi Bentz, dar că nu l-au văzut nicăieri. În acelaşi timp, oficialii americani au confirmat că Feigen se află încă în Brazilia.

Aparent, înotătorii se aflau sub influenţa alcoolului când au plecat duminică de la o petrecere şi au declarat că nu îşi amintesc ce taxi au folosit sau când şi unde a avut loc atacul. Poliţia nu a identificat încă taxiul. Procurorul din Rio André Buonora a declarat că, dacă declaraţiile se dovedesc a fi false, înotătorii ar putea fi acuzaţi de furnizarea unei mărturii false.

Ostrow a respins ideea că înotătorii au inventat atacul. “Deasupra ţării pluteşte un nor negru dintr-un milion de motive, de la economie până la infracţionalitate şi până la modul de administrare a Jocurilor Olimpice. Clientul meu a cooperat cu autorităţile braziliene şi îşi susţine declaraţia”, a precizat avocatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport