Insomnia si Mediul



Nerecomandat: expunerea la aparatele electrice ar putea deranja somnul
Nerecomandat: expunerea la aparatele electrice ar putea deranja somnul (Caroline Pankert / AFP / Getty Images)

Mediul de somn joaca un rol extrem de important in capacitatea de a realiza si sustine modelele normale si de restaurare a somnului. Multi factori din mediu contribuie sau reduc calitatea somnului, inclusiv lumina ambientala, zgomotul, temperatura, umiditatea, calitatea aerului, mirosurile, parfumurile, patul si salteaua de calitate, campurile electromagnetice (CEM), Wi-Fi si poluarea electrica.

Acesti factori pot juca un rol, separat sau in combinatie, prevenind sau interferand cu un somn sanatos.

Mediul de somn trebuie bine analizat, si detalii privind amplasarea ferestrelor, dispozitivelor electrice, precum si altor accesorii trebuie examinate indeaproape. O atentie deosebita trebuie acordata impactului asupra paturilor in comun si atunci cand sotii, partenerii sau colegii de camera au preferinte conflictuale legate de mediul de dormit.

In cele mai multe cazuri, mediul de somn ar trebui sa fie putin mai rece decat restul casei. O fereastra deschisa ar trebui sa furnizeze aer proaspat in timp ce paturi adecvate ar trebui sa fie disponibile pentru a furniza confort si caldura.

Aerului din camera trebuie sa se miste si sa fie schimbat in timpul somnului, fie natural, printr-o fereastra deschisa, fie printr-un sistem de ventilatie. Nevoia de perne de sustinere pentru cap si picioare ar trebui sa fie luate in considerare in fiecare caz. Perdelele ar trebui sa excluda lumina din exterior, fara a intrerupe fluxul de aer.

Zgomot prea mult sau prea putin poate fi un factor. O atentie deosebita trebuie acordata experientei timpurii si preferintelor personale. Stiind modul in care un individ a dormit (sau nu a dormit) ca era copil, ar putea lamuri problema actuala de somn.

In cazul in care mediul de la o varsta frageda conducea spre somn, ce factori sunt diferiti acum? A fost mediului din copilarie zgomotos, linistit, cald, rece sau infundat? Daca ferestrele dormitorului erau indreptate in directia opusa strazilor zgomotoase in copilarie, pot indica o nevoie de un mediu similar ca adult.

Dopurile pentru urechi ar trebui luate in considerare numai in cazul in care mediul inconjurator este inevitabil zgomotos, dar ar trebui considerate o solutie temporara. Ar trebui gasit un nou mediu.

Investigatii recente sugereaza ca campurile electromagnetice (CEM), inclusiv Wi-Fi, telefoane mobile, telefoane wireless, contoare inteligente si aparate electrice in imediata apropiere a dormitorului, in special la capul patului, pot perturba somnul. Aceste aparate ar trebui mutate sau deconectate (daca atrag cuent) in timpul orelor de somn.

Toate dispozitivele wireless, Wi-Fi si telefoanele mobile ar trebui oprite sau repozitionate intr-o locatie la distanta de dormitor pe timp de noapte.

Statiile telefonice pe baza de wireless emit CEM in mod continuu, iar aceste campuri calatoresc in mod direct, prin majoritatea peretilor, pardoselilor si tavanelor. Telefoanele mobile emit radiatii sub forma de impulsuri, atunci cand sunt pornite, chiar si atunci cand nu sunt in uz. Expunerea la CEM din cauza acestor dispozitive are legatura cu distanta, motiv pentru care ar trebui sa fie pastrate cat mai departe de corp posibil.

Toate dispozitivele electrice cu fir (care atrag curent), inclusiv ceasurile de alarma si paturile electrice, emit CEM si nu ar trebui sa fie in imediata apropiere a corpului (in special cap) in timpul orelor de somn. Oprirea acestor dispozitive pe timp de noapte, mutarea la distanta de cap, sau inlocuirea lor cu dispozitive neelectrice analogice ar trebui sa fie luata in considerare.

Expunerea la cel putin 30 de minute de lumina intensa a soarelui (fara ochelari de soare sau paravan) in timpul amiezii este una dintre cele mai importante metode de reinstituire a ritmurilor biologice circadiene ale ciclului somn-trezire. Lumina directa a soarelui la amiaza are multe avantaje, inclusiv productia eficienta de vitamina D, precum si suprimarea melatoninei.

Expunerea la lumina soarelui zi de zi (nu prin sticla) imbunatateste capacitatea de a dormi noaptea. In mod similar, utilizarea unor lumini stralucitoare pe timp de noapte ar trebui evitata, deoarece acest lucru poate cauza o mai mare asincronie circadiana.

Aceasta este a saptea parte dintr-o serie 10.

Dr. Whitmont este un medic homeopat clasic si internist care practica in New York. Site-ul sau este HomeopathicMD.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură