Instanţa respinge iniţiativa socialiştilor privind demiterea lui Chirtoacă

Iniţiativă socialiştilor de constituire a unui grup de iniţiativă în vederea colectării semnăturilor pentru demiterea, prin referendum, a primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă a fost respinsă în prima instanţă. Urmează Curtea de Apel.
Vlad Ţurcanu, comentator politic
Vlad Ţurcanu, comentator politic (facebook.com / Vlad Ţurcanu)

Judecătoria Buiucani a respins, luni 3 aprilie, înregistrarea grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor de organizare a unui referendum local privind revocarea din funcţie a primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. După şedinţa de luni, socialiştii pot ataca decizia judecătoriei Buiucani, în termen de 30 de zile, la Curtea de Apel. Reacţiile nu au întârziat să apară, unii experţi considerând că „Dorin Chirtoacă este salvat din nou de instanţe, încă o dată”.

„După ce toamna trecută intervenise, de asemenea, o instanţă pentru a pune capăt unei încercări de a declanşa procedura de demitere a lui Dorin Chirtoacă, şi de această dată i-au venit în ajutor judecătorii, pentru că i-ar fi fost greu să se disculpe într-un proces public în care ar fi trebuit să îşi salveze fotoliul, pentru că există nenumărate acuzaţii care i se pot aduce lui Dorin Chirtoacă. Această capitală în care locuim nu arată ca în visele pe care ni le desena Dorin Chirtoacă în urmă cu 10 sau 5 ani”, a declarat comentatorul politic, Vlad Ţurcanu, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chişinău.

Acesta consideră că, se poate conchide că primarul face parte din sistem dacă sistemul îl apără sau că aceia care conduc sistemul decid acum încă o dată să-l protejeze pe primarul general al capitalei. Totuşi, Ţurcanu ţine să puncteze faptul că, „nu trebuie să avem nici o îndoială că la un moment dat primarului general i se va înmâna nota de plată, întrucât într-un deceniu s-au înmulţit nu doar inacţiunile în municipiu, dar şi infracţiunile, dovadă fiind acele procese în care au fost inculpaţi oficiali de prim rang ai primăriei, inclusiv un viceprimar”.

„Deci, putem spune că Dorin Chirtoacă a scăpat de această dată, dar pe termen mediu, nu ştiu în ce măsură îl ajută această decizie a unei prime instanţe”, a subliniat comentatorul politic. Întrucât este a doua tentativă a socialiştilor de a-l demite pe Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general al capitalei, Ţurcanu consideră că, de fapt, acţiunile socialiştilor ar trebui privite dintr-o singură perspectivă, şi anume „ca pe un asalt al lor pe toate liniile în încercare a de a veni la guvernare în toate zonele cheie, primăria Chişinăului este un obiectiv pe care şi-l doresc de multă vreme liderii PSRM”.

„Singura parte bună a acestei decizii a instanţei care a respins demersul socialiştilor, este că nu li s-a dat satisfacţie socialiştilor”, a comentat analistul, adăugând că dauna pe care ar putea-o cauza socialiştii capitalei ar fi enormă, dacă ar fi să ne uităm la ce catastrofă este Igor Dodon, fostul lider al Partidului Socialiştilor, la Preşedinţie.

La iniţiativa PSRM, a fost constituit un grup de organizare a referendumului privind înlăturarea lui Dorin Chirtoacă prin referendum.„Intenţionăm să obţinem demisia lui Dorin Chirtoacă până la sfârşitul acestui an pentru ca să fie declarate alegerile noului primar general şi chişinăuienii să-şi poată alege persoana care într-adevăr le va reprezenta interesele”, a declarat la 25 martie, preşedintele fracţiunii PSRM în Consiliul Municipal Chişinău, Ion Ceban, potrivit unui comunicat de presă. Grupul constituit la iniţiativa Partidului Socialiştilor a întrunit 460 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe