Institut polonez susţine că Walesa a colaborat cu poliţia secretă comunistă

Un institut de istorie afiliat guvernului polonez a declarat marţi că are noi dovezi că Lech Walesa, care a condus protestele şi grevele ce au zguduit conducerea comunistă în anii 1980, a fost informator plătit al poliţiei secrete în anii 1970.
Fostul lider al mişcării anticomuniste poloneze Solidaritatea, Lech Walesa. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.02.2017

Un avocat al fostului preşedinte Walesa - care a condus sindicatul Solidaritatea şi a contribuit la prăbuşirea comunismului în estul Europei - a declarat că dovezile ar putea fi deteriorate şi a cerut să pună întrebări celor ce au făcut evaluările.

Institutul pentru Memorie Naţională (IMN) a declarat că un studiu de grafologie a dovedit autenticitatea dovezilor, sugerând că Walesa – care a primit Premiul Nobel pentru Pace şi a devenit preşedinte al Poloniei – a colaborat cu conducerea comunistă.

Institutul a declarat că fostul luptător pentru democraţie a prezentat [autorităţilor comuniste] cel puţin 29 de rapoarte semnate “Bolek”, un nume de cod atribuit de mult timp lui Walesa, dar nu a menţionat ce anumea conţineau acele rapoarte.

“Nu există nicio îndoială”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă investigatorul Andrzej Pozorski. “Un acord scris de mână pentru o colaborare cu poliţia secretă, datat 21 decembrie 1970, a fost scris în întregime de Lech Walesa”.

Imaginile cu fostul electrician purtat pe sus de muncitorii care ocupau şantierul naval Gdansk au devenit o inspiraţie pentru mişcări anti-comuniste de pe cuprinsul blocului sovietic.

Walesa, în vârstă de 73 de ani, a recunoscut la un moment dat că a semnat un acord pentru a informa, dar el insistă că nu l-a respectat niciodată, iar un tribunal special l-a exonerat în anul 2000.

Această chestiune a ajuns din nou în atenţia publicului de când partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, un fost activist anti-comunism care a avut neînţelegeri cu Walesa în anii 1990, a ajuns la putere în 2015.

PiS susţine că Polonia a pierdut din vedere identitatea sa naţională catolică şi justiţia socială în tranziţia de la comunism la democraţie şi eventual după aderarea la Uniunea Europeană.

Orice sugestie că Polonia a rămas sub influenţă comunistă în ciuda prăbuşirii conducerii totalitare în 1989 – în special faptul că s-ar putea ca Walesa să fi fost controlat de fosta poliţie secretă pe când era preşedinte în perioada 1990-1995 – nu face altceva decât să întărească punctul de vedere al PiS.

“Nu dorim să îl scoatem pe Walesa din cărţile de istorie. Ceea ce se schimbă este modul în care poate fi el evaluat”, a declarat reporterilor seful IMN, Jaroslaw Szarek.

“Începând de astăzi, ne putem pune o nouă întrebare: ... în ce măsură a determinat colaborarea lui Lech Walesa de la începutul anilor 1970 deciziile sale ulterioare ... din anii 1980 şi după 1980. Această întrebare rămâne deschisă”.

Pozorski a declarat că IMN, înfiinţat în 1998 pentru a investiga crimele comise împotriva Poloniei, a evaluat 17 chitanţe pentru diverse sume de bani şi a concluzionat că au fost scrise de Walesa.

Reprezentantul legal al lui Walesa, Jan Widacki, a declarat că examinarea nu reprezintă o dovadă ştiinţifică şi a solicitat să le pună întrebări evaluatorilor.

“Scrisul de mână al lui Walesa din prezent nu este scrisul său din anii 1970, când era un simplu muncitor”, a declarat el la postul de televiziune public TVP Info.

Documentele au fost găsite anul trecut în locuinţa unui răposat ministru de Interne din perioada regimului comunist polonez.

PiS, în timpul campaniei sale din 2015, a promis că va ajuta săracii şi a acuzat liderii din trecut că au abandonat un număr mare de muncitori polonezi când au instituit reforme dureroase de piaţă liberă.

Susţinătorii lui Walesa susţin că, indiferent de autenticitatea documentelor, ele nu pot submina meritele pe care le are în lupta împotriva conducerii comuniste.

Pe cuprinsul Europei post-sovietice, istoricii au avertizat că dosarele poliţiei secrete din perioada comunistă sunt greu de interpretat deoarece documentele au fost uneori falsificate şi mărturiile smulse cu forţa.

Istoricii au declarat că guvernul comunist al Poloniei a încercat să descurajeze comitetul Nobel să îi acorde lui Walesa Premiul pentru Pace, prezentând documente falsificate care susţineau că el ar fi colaborat cu autorităţile comuniste în perioada în care a condus sindicatul Solidaritatea în perioada 1978-1981.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor