Insula paradisiacă din Pacific transformată într-un mega depozit de deşeuri (video)

„Persoanele şi-o imaginează ca fiind o "insulă pustie" şi necontaminată, fiind vorba despre un loc atât de îndepărtat, dar, din păcate Henderson Island este un exemplu şocant dar tipic al modulului în care deşeurile de plastic afectează mediul la nivel mondial.”

Henderson Island, insula îndepărtată şi nelocuită care a devenit locul cel mai poluat din lume
Henderson Island, insula îndepărtată şi nelocuită care a devenit locul cel mai poluat din lume (University of Tasmania)

Era o bucată de paradis în Oceanul Pacific, patrimoniu UNESCO. Acum Henderson Island, situată în apropiere de Fiji şi Galapagos, a devenit un depozit de deşeuri. Din insulă necontaminată a devenit cea mai poluată din lume, inundată cu 38 de milioane de bucăţi de plastic. „Trebuie să acţionăm acum sau va fi prea târziu”, avertizează cercetătorii.

Henderson Island, insula îndepărtată şi nelocuită care a devenit locul cel mai poluat cu plastic din lume

În timpul celei mai recente expediţii ştiinţifice efectuate pe insula Henderson Island, controlată de către The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), autorul principal al studiului - un cercetător de la University of Tasmania - Jennifer Lavers, a găsit plajele pline de circa 671 bucăţi de deşeuri pe metru pătrat, cea mai mare densitate înregistrată vreodată.

„Ceea ce s-a întâmplat pe insula Henderson demonstrează că nimic nu scapă de poluarea cu plastic, nici chiar cele mai îndepărtate părţi ale oceanelor noastre”, a declarat Lavers într-un comunicat.

„Persoanele şi-o imaginează ca fiind o "insulă pustie" şi necontaminată, fiind vorba despre un loc atât de îndepărtat, dar, din păcate Henderson Island este un exemplu şocant dar tipic al modulului în care deşeurile de plastic afectează mediul la nivel mondial.

Bazându-ne pe prelevarea noastră de probe de pe cinci situri, estimăm că s-au depozitat mai mult de 17 tone de deşeuri de plastic pe insulă, cu mai mult de 3.570 de bucăţi noi de deşeuri depozitate în fiecare zi pe o singură plajă.”

„Este posibil ca datele noastre să subestimeze, de fapt, cantitatea reală a deşeurilor din Henderson Island, deoarece am fost capabili să sondăm doar bucăţi mai groase de doi milimetri la o adâncime de 10 centimetri şi nu am putut lua probe de-a lungul stâncilor şi ţărmurilor stâncoase.”

Lavers a spus că majoritatea dintre cele peste 300 de milioane de tone de plastic produse la nivel mondial în fiecare an, nu sunt reciclate şi, cum sunt plutitoare şi durabile au impact asupra oceanului pe termen lung.

„Deşeurile de plastic sunt un risc pentru multe specii, deoarece creează o barieră fizică pe plaje pentru animale, cum ar fi ţestoasele de mare, şi reduce diversitatea nevertebratelor de pe coastă.

Cercetările au demonstrat că este cunoscut faptul că mai mult de 200 de specii sunt expuse riscului consumului de plastic, iar 55 la sută din păsările marine din lume, inclusiv două specii găsite pe insula Henderson, sunt ameninţate de deşeurile de plastic marine”, a spus Lavers.

Surse: University of Tasmania: No escaping ocean plastic: 37 million bits of litter on one of world’s remotest islands, PNAS: Excepţional and rapid accumulation of anthropogenic debris on one of the world’s most remote and pristine islands

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură