Interesele foştilor lideri locali ai Partidului Comunist, protejate de Parlament

Pensiile de lux ale foştilor lideri locali ai Partidului Comunist, neconstituţionale. Deocamdată.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis cu unanimitate de voturi că Legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali (primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene - n.r.) este neconstituţională. Magistraţii motivează că normele nu îndeplinesc condiţiile de claritate şi previzibilitate cu privire la "indemnizaţia pentru limită de vârstă".

La intrarea în sediul CC, preşedintele Augustin Zegrean a declarat, la întrebările jurnaliştilor, că de această lege vor beneficia, dacă intră în vigoare, şi foşti lideri locali ai Partidului Comunist.

Astfel, de legea pensiilor speciale pentru aleşi locali vor beneficia şi foştii lideri locali ai Partidului Comunist, pentru că foştii prim-secretari erau preşedinţi de consilii judeţene, iar secretarii de municipii erau primari.

Legea pensiilor pentru aleşii locali va intra din nou în dezbaterea Parlamentului, pentru a pune de acord decizia magistraţilor de la CCR cu actul normativ.

Reamintim că Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie, CCR în legătură cu obiecţiuni privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. Potrivit Executivului, sesizarea vizează încălcarea mai multor articole din Legea fundamentală prin instituirea unor privilegii pentru anumiţi aleşi locali şi ridică problema impactului financiar al aplicării actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de 469 de milioane de lei.