Internauţii chinezi susţin că SARS a revenit

Internauţii din China trag un semnal de alarmă cu privire la revenirea unei boli mortale. Ei susţin că SARS a apărut din nou în China şi nu poţi avea încredere în oficialii chinezi când vine vorba de siguranţa oamenilor.

Postările de pe site-uri bine-cunoscute de blog, cum ar fi Baidu, Tianya şi Weibo din China continentală şi Golden Forum din Hong Kong susţin că spitalele din China se confruntă din nou cu pacienţi cu SARS; mulţi pacienţi au murit şi aproape 100 sunt în carantină.

SARS - acronimul vine de la Sindromul respirator acut sever - a apărut în 2003, infectând peste 8000 de persoane din 26 de ţări şi provocând 774 de decese, potrivit unui articol din New England Journal of Medicine, care descrie SARS ca prima pandemie a secolului XXI.

Potrivit postărilor internauţilor, "SARS a apărut în două locuri din nord-estul Chinei: Baoding din provincia Hebei şi în oraşul Dalian din provincia Liaoning. Locuitorii din Baoding au declarat reporterilor The Epoch Times că au fost cazuri SARS în zonă.

Potrivit unui articol din CNA, serviciul de ştiri din Taiwan, pe 23 februarie, Centrele pentru Controlul Bolilor din Taiwan a cerut oficialilor de la Beijing să confirme dacă SARS a reapărut. Mai târziu, directorul adjunct al Centrelor pentru Controlul Bolilor din Taiwan, Zhou Zhihao, a anunţat că Departamentul de Sănătate Publică din China a negat prezenţa unui alt focar de SARS.

Potrivit unui internaut, oficialii din Hong Kong au dat acelaşi răspuns.

Anderson Chen Xingchang a postat un mesaj pe blog-ul Sina: "În ceea ce priveşte zvonurile conform cărora Spitalul numărul 252 din Baoding a descoperit recent pacienţi cu SARS, Departamentul de Sănătate din Hong Kong a luat legătura cu Departamentul de Sănătate din China şi a aflat că rezultatul iniţial a indicat că nu era SARS. Departamente similare din China vor publica ulterior informaţii relevante."

Ca răspuns la negările oficiale, internauţii şi-au reamintit de muşamalizarea Beijingului a cazului SARS în 2003. Unul dintre ei a spus, "Fiţi atenţi! Dacă aveţi încredere în canalul de informare al Chinei continentale, chiar dacă aveţi încredere un procent de 5 la sută în el, veţi muri. Nu vă mai amintiţi ce s-a întâmplat când SARS a izbucnit cu ceva ani în urmă? "

Muşamalizarea din 2003

Pe 16 noiembrie 2002, Spitalul Poporului din Heyuan, în sud-estul provinciei Guangdong din China, a primit un pacient care a fost identificat mai târziu ca primul pacient cu SRAS din lume. O mare parte din personalul medical a fost , de asemenea, infectat. Cu toate acestea, oficialii chinezi au negat faptul că a fost descoperită o boală mortală.

Cu două luni şi jumătate mai târziu, SARS s-a răspândit în zona Guangzhou. Pentru a se asigura că nu vor avea loc niciun fel de tulburări civile în timpul Congresului Naţional şi Conferinţei Politice Consultative a Poporului - două reuniuni anuale importante, organizate de PCC - nici unul dintre principalele canale chineze de mass-media nu a raportat situaţia.

În plus, Oficiul de siguranţă publică a încercat să-i aresteze pe cei pe care i-a numit "persoane ce au răspândit zvonul." În plus, în timpul călătoriilor cu ocazia Anului Nou Chinezesc, SARS s-a răspândit rapid în toate părţile Chinei.

Până pe 19 martie 2003, SARS s-a răspândit în Hong Kong şi Beijing, şi provinciile Shanxi, Hunan, Guangxi şi Sichuan. Cu toate acestea, oficialii din China au susţinut că SARS era bine ţinut sub control în Beijing.

Pe 2 aprilie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un avertisment de călătorie, fiind prima alertă globală împotriva călătoriilor în cei 55 de ani de la înfiinţare, sfătuind oamenii să nu călătorească în Guangdong sau în Hong Kong. În această perioadă, ministrul de sănătate publică, Zhang Wenkang, a anunţat: "Nu sunt pobleme de siguranţă să se călătorească în China şi să se vină în China pentru a munci."

După două încercări eşuate de a forţa mass-media din China să raporteze adevărul, un medic chinez de la Spitalul 301 al Armatei Populare de Eliberare, Dr. Jiang Yanyong, a descris situaţia reală pentru Time Magazine, care a publicat scrisoarea sa deschisă, pe 8 aprilie 2003.

Datorită presiunii internaţionale, autorităţile chineze au trebuit să admită că au minţit cu privire la epidemia de SARS. Într-o zi, cifra oficială de pacienţi identificaţi în Beijing a crescut de la 37 la 339 de cazuri şi numărul de cazuri au continuat să crească până când epidemia s-a sfârşit.

Curând după aceea, Zhang Wenkang şi şeful adjunct de partid din Beijing, Meng Xuenong, au fost concediaţi din posturile lor, fiind ţapii ispăşitori pentru muşamalizare. Preşedintele de atunci al Chinei, Jiang Zemin, a fugit în Shanghai pentru a evita infectarea.

The Epoch Times a relatat această poveste încă de la început, prima sa raportare despre SARS fiind în februarie 2003. În martie, când mass-media chineză de stat a încercat să muşamalizeze adevărul şi când alte agenţii mass-media chineze din afara Chinei nu prea au acordat atenţie SARS, ziarul The Epoch Times a publicat mai mult de 300 de articole de ştiri despre SARS, trimiţând o puternică avertizare pentru oamenii din întreaga lume.