Iohannis: "A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău"

"Pacea socială" nu poate fi atinsă prin vot şi prin referendum, ci prin compromis, a declarat Iohannis, precizând că, din acest motiv, este foarte important să fim toleranţi.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Toleranţa "nu înseamnă să fii tăntălău", ci să accepţi şi alte viziuni decât ale tale, a opinat miercuri preşedintele Iohannis, abordând subiectul redefinirii familiei în Constituţie. De asemenea, şeful statului a criticat faptul că unii politicieni, pentru a dovedi ce buni români sunt ei, "s-au căţărat pe el", după ce s-a poziţionat în favoarea toleranţei în delicata problemă a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

"Nu cred că au produs nicio radicalizare, dar nici nu au avut vreun impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri faţă de temă. După părerea mea, temă chiar dacă a fost ridicată cu foarte multe, aproximativ 3 milioane de semnături şi are susţinători importanţi, nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească", a declarat Iohannis, în cadrul unei discuţii cu studenţii de la Ştiinţe Politice.

Şeful statului a mai opinat că nici reacţiile politicienilor nu au "mişcat electoratul" în mod semnificativ faţă de acest subiect şi i-a criticat pe aceştia pentru atitudinea faţă de declaraţiile sale iniţiale pe tema toleranţei.

"S-au găsit bineînţeles unii politicieni şmecheri care imediat s-au căţărat pe mine şi au încercat să dovedească ce buni patrioţi şi români sunt ei şi că eu mă situez într-o poziţie stranie. Nu cred că sunt într-o poziţie stranie şi nici românii nu au crezut asta, altfel nu m-ar fi ales din capul locului, dar cred că este foarte important să avem grijă cu astfel de iniţiative", a adăugat preşedintele, potrivit sursei citate

Klaus Iohannis a mai adăugat că "pacea socială"nu poate fi atinsă prin vot şi prin referendum, ci prin compromis, motiv pentru care este foarte important să fim toleranţi.

"Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau într-alta nu rezultă decât într-o mulţime de perdanţi. De obicei pierd toţi. Dacă pacea socială în ţară se rupe nu există niciun câştigător, există numai perdanţi. Din acest motiv am spus că este foarte importat să fim toleranţi. A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. A fi tolerant înseamnă a accepta conştient că sunt alţii cu alte păreri, alte opinii", a conchis preşedintele.

Reamintim că 3 milioane de români au semnat o iniţiativă prin care se cere modificarea Constituţiei astfel încât aceasta să definească explicit căsătoria drept uniunea între o femeie şi un bărbat. Întrebat în octombrie ce părere are despre acest demers, Iohannis a răspuns că el e adeptul toleranţei şi consideră ca fiind "greşită" calea "fanatismului religios" şi a solicitărilor ultimative.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne