Iohannis: Abordări de genul "dăm azi o lege şi mâine o modificăm prin OUG" trebuie să dispară [video]

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat, miercuri, deputaţilor şi senatorilor, pentru a aduce în atenţie o serie de probleme pe care le considera "relevante şi care sunt importante pentru relaţia dintre preşedinte şi Parlament."
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.09.2015
Se încarcă player-ul...

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat, miercuri, deputaţilor şi senatorilor, pentru a aduce în atenţie o serie de probleme pe care le consideră „relevante şi care sunt importante pentru relaţia dintre preşedinte şi Parlament”.

Problema calităţii şi (in)coerenţei legislaţiei

„Pornesc de la problemele care îi afectează pe cetăţeni. (...) Îmi doresc un Parlament puternic şi care să se bucure de încrederea cetăţenilor. Cred că sunt două aspecte care definesc un Parlament. Preşedintele are atributul promulgării legilor după adoptarea în Parlament. Întreaga funcţionare a societăţii depinde de relaţia cu legea. Am acordat o atenţie deosebită legilor venite la promulgare”, a declarat Iohannis, citat de Realitatea.net, reamintind că a trimis Parlamentului anumite legi spre reexaminare.

„Dincolo de solicitările punctuale, am constatat şi unele aspecte care pun problema calităţii şi coerenţei legislaţiei”, a adăugat Iohannis, referindu-se la legile pe care nu le-a promulgat

Preşedintele a reamintit că în România sunt în vigoare circa 1.400 de legi şi ordonanţe de urgenţă şi a precizat că, în 2015, peste 50% din legile adoptate în Parlament au fost legi de aprobare sau respingere a OUG-urilor date de Guvern.

„De la intrarea în vigoare şi până acum, legi care privesc domenii fundamentale au fost modificate în nenumărate rânduri. Vechiul Cod Fiscal - de 135 de ori. Legea Educaţiei - de 26 de ori, Codul Muncii - de 28 de ori etc", a declarat preşedintele, subliniind că marile sisteme publice, Educaţia şi Sănătatea, au suferit cel mai mult de pe urma schimbărilor legislative frecvente.

„Cred că modul în care se fac şi se schimbă legile este una din cauzele nefuncţionării acestor sisteme”, a afirmat Iohannis adăugând că „a căuta vinovaţi pentru această situaţie nu ar folosi la nimic”, având în vedere că s-au succedat multe legislaturi, multe guverne.

„Ce putem face azi e să fim responsabili, să acţionăm în consecinţă. Nu ne mai putem permite să vorbim despre stabilitate şi predictibilitate legislativă, dacă pe fond lucrurile rămân la fel. Abordări de genul „dăm azi o lege şi mâine o modificăm prin OUG” trebuie să dispară, ca o dovadă de responsabilitate în exercitarea competenţelor. Să spunem punct şi de la capăt. Acesta poate fi momentul zero pentru recredibilizarea legii”, a precizat preşedintele.

„Nu mi-aş dori să ne întâlnim peste un an şi să vedem că avem acelaşi bilanţ al priorităţilor. Ce va însemna acest lucru, va însemna că pacientul ştie ce drepturi are, că un investitor va şti ce are de făcut, şi că nu va dura 20 de ani ca să construim o autostradă”, a mai opinat şeful statului.

Preşedintele a ţinut să readucă în discuţie problema educaţiei, cerându-le parlamentarilor prezenţi în Plenul reunit să îi fie parteneri în acest proiect care nu este unul personal.

Criza refugiaţilor

Preşedintele a abordat şi cel mai fierbinte subiect al momentului, respectiv criza refugiaţilor, declarând că România trebuie să fie pentru solidaritate în UE, solidaritate cu statele membre afectate şi să dovedească "echilibru şi înţelepciune."

„De aceea, nu cred că această criza poate fi rezolvată printr-o abordare matematică, contabilă, ci prin dialog deschis, prin consultare cu statele membre, printr-o decizie consensuală”, a adăugat şeful statului, citat de Hotnews.

Iohannis a precizat că problema refugiaţilor nu se rezumă la locuri de cazare, fiind vorba despre integrarea în societate, accesul în societate şi locuri de muncă pe termen lung şi a subliniat că nu poate fi rezolvată decât prin dialog.

„Nu cred că între parteneri lucrurile se rezolvă prin ultimatumuri, ameninţarea de sancţiuni, ci prin dialog”, a declarat preşedintele în contextul în care Austria şi Germania au cerut sancţionarea statelor care refuză primirea cotelor obligatorii de refugiaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor