Iohannis dispune "implicarea de urgenţă" a Forţelor Aeriene Române pentru evacuarea românilor din Kabul

Cetăţeni afgani se caţără pe un avion de călători pe aeroportul din Kabul, Afganistan, 16 august 2021
Cetăţeni afgani se caţără pe un avion de călători pe aeroportul din Kabul, Afganistan, 16 august 2021 (Getty Images)
Andrei Popescu
16.08.2021

Preşedintele Klaus Iohannis a dispus, luni, implicarea de urgenţă a Forţelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul statului afgan, a anunţat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

Această decizie a fost luată la propunerea premierului Florin Cîţu, având în vedere deteriorarea accelerată a situaţiei de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetăţenilor români aflaţi încă în această ţară, precum şi evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituţionale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

“Preşedintele României a fost permanent informat cu privire la evoluţia situaţiei din Afganistan de către MAE şi celelalte instituţii care fac parte din Celula de criză interinstituţională, care îşi desfăşoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluţiilor şi propunerea adoptării demersurilor concrete necesare. România va continua activ consultările şi coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliaţii din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluţiilor, a efectelor lor şi pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât şi în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe ai UE de marţi, 17 august, sau reuniunea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic din aceeaşi zi”, se mai arată în comunicat.

La rândul său, premierul Cîţu a declarat astăzi că a discutat cu preşedintele Iohannis pentru a trimite un avion şi a-i aduce acasă din Afganistan pe cei 35 de români rămaşi în zona respectivă şi care prezintă grad ridicat de risc.

“În această dimineaţă am avut mai multe discuţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis referitor la situaţia de securitate în Afganistan. Ştiţi foarte bine, pe 13 august Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă la maxim în Afganistan. În acest moment mai sunt 35 de cetăţeni români în acea zonă. I-am propus domnului preşedinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. În acest moment avem două variante pe care lucrăm: un avion care va fi în colaborare cu NATO şi care va trebui să plece în curând, sau un avion al nostru care merge direct acolo. Dar, în acest moment, au dispoziţie clară pentru Ministerul Afacerilor Externe şi pentru Ministerul Apărării Naţionale să trimită un avion cât mai rapid pentru a-i aduce pe cetăţenii români acasă”, a precizat şeful Executivului.

În acest context, liderul de la Palatul Victoria a transmis tuturor românilor care încă nu au luat legătura cu misiunea diplomatică a României din Pakistan să părăsească imediat Afganistanul.

Reamintim că, duminică, talibanii au intrat în Kabul, iar SUA a început să evacueze diplomaţii din ambasada sa cu elicopterul.

Ofensiva talibană survine la câteva luni după ce preşedintele american Joe Biden a ordonat retragerea totală a trupelor SUA din Afganistan.

Talibanii, care au condus Afganistanul din 1996 până în 2001, nu au nicio forţă aeriană sau marină şi sunt mult mai numeroşi decât forţele armatei afgane instruite de SUA, dar au reuşit să preia controlul unor capitale de provincii imediat după retragerea trupelor americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor