Ion Sturza: Dodon trebuie să ştie, fostul KGB-ist Putin îţi creează impresia de prieten, apoi te trăsneşte

Dodon ar putea să-şi piardă electoratul pentru apropierea concomitentă de preşedintele rus, Vladimir Putin şi oligarhia moldovenească, a comentat fostul premier Ion Sturza, dând exemplul lui Vlad Filat care a încercat să schimbe multe pentru a-i semăna liderului de la Kremlin.
Igor Dodon alături de Vladimir Putin la Moscova, în Piaţa Roşie, de Ziua Victoriei
Igor Dodon alături de Vladimir Putin la Moscova, în Piaţa Roşie, de Ziua Victoriei (facebook.com / Dodon Igor)

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza a criticat în termeni destul de duri cea de-a treia vizită a preşedintelui Igor Dodon la Moscova de 9 mai. În opinia ex-premierului moldovean, prin faptul că Dodon se vrea tot mai aproape de preşedintele rus, Vladimir Putin, nu este decât o „insistenţă maniacală” şi o mare greşeală pe care a făcut-o şi fostul lider liberal-democrat, Vlad Filat, care l-ar fi „idolatrizat cu frenezie” pe Putin, dar care, chiar şi aşa, nu a ajuns aproape de el.

„Toate perversiunile văzute zilele acestea sunt un perebor (exces – n.r.) chiar şi pentru anturajul lui Putin. La un aşa eveniment (Ziua Victoriei – n.r.), important pentru conştiinţa naţională a ruşilor, Putin putea fi secundat de un câine-lup (Lukaşenko), de un leu bătrân (Nazarbaiev) şi nicidecum de un pudel (Dodon). Trist şi umilitor pentru moldoveni”, a scris Ion Sturza pe contul său de Facebook.

Acesta a ţinut să mai adauge că, într-un final, „Igor Dodon va fi „trăsnit”. La timpul lui. Când nu va mai livra imagine”. Mai mult decât atât, fostul şef al executivului de la Chişinău consideră că între timp, şeful statului ar putea fi abandonat şi de electoratul „socialist” şi rusofil. „De ce? Pentru neravnîi brak (mezalianţă – n.r.) cu oligarhia moldovenească şi lipsa de performanţă „proletară”. Nu mă îndoiesc că PD va „performa”, din nou, în a-şi distruge „partenerii”. Să le dorim succes!”, a adăugat ironic Sturza.

Acesta a ţinut să descrie câteva detalii despre momentele în care Vlad Filat încerca din răsputeri să-i semene lui Putin. Potrivit fostului premier moldovean, Filat şi-ar fi „schimbat look-ul, mersul, ceasul Patek Philippe pe mâna dreaptă, fotografia de familie din portmoneu... Şi-a mai şi tras şi consilieri, Şor şi Usatîi, care tot îi promiteau că o să-l „ducă la Putin”. Nu externele, nu ambasadori, nu. Shor şi Usatîi. L-au dus...”.

Totodată, Ion Sturza a mai specificat că l-ar fi prevenit atunci pe Filat să nu aibă încredere în Putin, întrucât acesta din urmă nu crede în lacrimi, nu are prieteni, el ştie doar de interesul său pe care îl consideră şi al Rusiei. Fost KGB-ist, Putin ar fi, în opinia lui Sturza un maestru al racolării factorilor de influenţă. „La început îţi creează impresia de prieten, confident, îţi oferă un „business” pentru familie. După, te trăsneşte! S-au văzut exemple cu Berlusconi, Schröder, Timoşenko (astăzi aş zice Trump, Le Pen). Aşa s-a întâmplat. Vlad Filat a fost trăsnit”, a punctat ex-premierul.

Menţionăm că preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în ziua de 9 mai, când moldovenii sărbătoresc pe de o parte Ziua Europei, iar pe de altă parte Ziua Victoriei, s-a aflat la Moscova, alături de preşedintele rus, Vladimir Putin. Potrivit unimedia.info, şeful statului a fost surprins în dreapta liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Aflându-se la Moscova, Dodon a participat la Parada din Piaţa Roşie în cinstea Zilei Victoriei, fiind singurul preşedinte din ţările post-sovietice care a participat la acest eveniment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe